U bent hier

7.2 De ongevallenverzekering

Laatst gewijzigd: mei 2021

letsel

ongevallen­verzekering

Met het afsluiten van een AVB is wel de aansprakelijkheid van een organisatie gedekt, maar nog niet alle risico’s die vrijwilligers lopen tijdens het uitoefenen van vrijwilligerswerk. Lichamelijk letsel door bijvoorbeeld een valpartij is een veel voorkomend risico. Maar een particuliere verzekering keert niet automatisch uit als het ongeval zich voordoet tijdens vrijwillige werkzaamheden. Een ongevallenverzekering keert, ongeacht wie aansprakelijk is, een vast bedrag uit als iemand iets overkomt en als andere verzekeringen de kosten niet dekken. Het afsluiten van een ongevallenverzekering voor zowel uw werknemers als uw vrijwilligers is daarom het overwegen waard.

Vier rubrieken

Ongevallenverzekeringen zijn doorgaans verdeeld in vier rubrieken:

  • uitkering bij overlijden;
  • een uitkering bij gedeeltelijke of blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval;
  • een tijdelijke periodieke uitkering bij arbeidsongeschiktheid;
  • kosten voor geneeskundige behandeling.

De eerste drie rubrieken worden in de polis vastgesteld en hebben geen relatie met de werkelijk geleden schade. Bij de kosten van de laatste rubriek gaat het doorgaans om een aanvulling op de eigen ziektekostenverzekering.

Bij het afsluiten van een ongevallenverzekering is het verstandig om er goed op te letten welke vormen van (gedeeltelijke) invaliditeit zijn meeverzekerd en of er leeftijdsgrenzen worden gehanteerd.