U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Personeelsverzekeringen2. Ongevallenverzekering2.3 Hoogte van de premie

2.3 Hoogte van de premie

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

beroep

De hoogte van de verzekeringspremie is afhankelijk van een aantal factoren. Het gaat dan in ieder geval om:

  • het soort organisatie dat de verzekering afsluit;
  • de beroepen die de werknemers uitoefenen;
  • de werkzaamheden die de werknemers verrichten;
  • het verzekerde bedrag per werknemer.

Hoe minder risico een verzekeraar loopt, hoe lager de premie die uw organisatie moet ophoesten. Om het risico te bepalen, kan een verzekeraar ook kijken naar het aantal ongevallen dat in het verleden plaatsvond.

2.3.1 Extra kosten

administratie

vergelijken

De premie dekt meer dan de kosten van de uitkeringen alleen. U moet ervan uitgaan dat de verzekeraar boven op die kosten extra premie zal rekenen voor zaken als administratieve werkzaamheden en adviezen. Vraag aan de verzekeraar welk deel van de premie aan deze zaken wordt besteed, zodat u kunt vergelijken hoeveel de verschillende aanbieders aan extra kosten berekenen.

2.3.2 Gevolgen voor de loonbelasting

Als werknemers verzekerd zijn voor de schade als gevolg van een ongeval, zijn er twee mogelijkheden:

  • De werknemer sluit zelf een ongevallenverzekering af en uw organisatie vergoedt de premie die hij daarvoor moet betalen. In dit geval is de vergoeding in principe belast loon voor de werknemer.
  • Uw organisatie sluit een ongevallenverzekering voor de werknemer af en betaalt de premie. De werknemer kan aanspraak maken op de uitkering bij een ongeval.

Kiest u voor een onbelaste vergoeding, dan moet de salarisadministrateur die bruteren of aanwijzen als eindheffingsloon en onderbrengen in de vrije ruimte van de WKR. Bij overschrijding van de vrije ruimte betaalt uw organisatie 80% eindheffing over het meerdere.

Vrijstelling

eindheffingsloon

Als niet de werknemer, maar uw organisatie de verzekering heeft afgesloten, is een deel van de premie vrijgesteld. Het deel van de premie dat u betaalt voor de aanspraak op uitkeringen bij overlijden of invaliditeit is vrijgesteld. Het deel van de premie dat uw organisatie betaalt voor de aanspraak op andere uitkeringen is wel belast. Het belaste deel van de premie kunt u ook aanwijzen als eindheffingsloon en onderbrengen in de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling (WKR). De uitkeringen van de verzekering zijn vrijgesteld voor zover de aanspraak belast was, tenzij het gaat om periodieke uitkeringen.