U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Personeelstekort tegengaan9. Rol van de overheid9.4 Verhogen van arbeidsaanbod

9.4 Verhogen van arbeidsaanbod

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: januari 2023

verruiming

begeleiding

Het kabinet maakt het voor werknemers in beroepen met het minimumloon aantrekkelijker om meer uren te werken. Per 1 januari 2023 is het minimumloon verhoogd met 10,15%. Ook komt er een verruiming van de bijverdiengrenzen volgens de Participatiewet en worden bijstandsgerechtigden aangemoedigd om naast hun uitkering te werken. Het programma Verdere Integratie op de Arbeidsmarkt (VIA) helpt ook om het personeelstekort terug te dringen, door intensieve begeleiding te bieden aan mensen uit de WW en de bijstand.

Wervingsroutes

zoekgedrag

job carving

Het actieplan ‘Dichterbij dan je denkt’ (dat liep tot eind 2022) is ingezet met het doel om de krappe arbeidsmarkt te benutten voor het naar werk of een leerwerktraject begeleiden van mensen die (langdurig) aan de kant staan. Doel van het plan was om het zoekgedrag van werkgevers en werkzoekenden te veranderen en zo mismatches tussen vraag en aanbod te verminderen. Ook is er ingezet op betere informatievoorziening over de regionale dienstverlening (zoals werkgeversservicepunten) en het vergroten van de vaardigheden van werkzoekenden door middel van scholing. Hiervoor werd extra aandacht geschonken aan vier in de praktijk relatief weinig gebruikte, maar wel beproefde wervingsroutes:

  • open hiring: het werven zonder uitgebreid sollicitatieproces (zie ook hoofdstuk 4);
  • leerwerktrajecten, waaronder praktijkleren in het mbo;
  • job carving of functiecreatie; en
  • innovatieve manieren van matching, zoals onder andere ‘meet & greets’ en videopitches.

Jeugdwerkloosheid

55-plus

Jongeren met een middelbaar of hoger opleidingsniveau komen makkelijker aan een baan dan bijvoorbeeld jongeren zonder startkwalificatie, met een migratieachtergrond of met een beperking. Discriminatie speelt ook nog een rol. De aanpak van jeugdwerkloosheid staat op de agenda van ministeries, gemeenten, onderwijs en de sociale partners. Aan de andere kant bekijkt het kabinet ook de mogelijkheden om het potentieel van 55-plussers beter te benutten (zie rendement.nl/hrdossier voor meer informatie). Uit de Kamerbrief ‘Seniorenkansenvisie’ blijkt dat het kabinet onder andere inzet op maatregelen om de beeldvorming over oudere werknemers te veranderen.

Arbeidsmigratie

startup

Qua arbeidsmigratie staat het kabinet vooral open voor kennismigranten die kunnen bijdragen aan de Nederlandse kenniseconomie, de concurrentiekracht en innovaties. Op 1 juni 2021 is een pilotverblijfsregeling in werking getreden voor essentiële werknemers van startups. Dit is onderdeel van een pilot die vier jaar loopt. Lukt het u echt niet om een vacature met Nederlands of Europees personeel te vullen, dan kunt u gebruikmaken van het Werkgeversservicepunt arbeidsmigratie van buiten de EU.

Het kabinet wil ook de informatie rondom de aanvraag van werkvergunningen verbeteren. Zo’n aanvraag voor een arbeidsmigrant van buiten de EU blijkt nog weleens te worden afgewezen, omdat er procedureel iets mis is gegaan.