5.5 Opties om een goede beloning te bieden
Het is dus niet verstandig om zomaar van de cao-lonen af te wijken. Welke opties zijn er om toch een goede beloning te kunnen bieden en mede op basis daarvan de kandidaat te overtuigen om bij uw organisatie te komen werken?
5.5.1 Secundaire arbeidsvoorwaarden
flexibiliteit
reiskosten
tablet
Kijk eens wat er mogelijk is bij het aanbieden van secundaire arbeidsvoorwaarden. Vaak is bij deze arbeidsvoorwaarden speelruimte te vinden. Denk aan:
- Flexibiliteit: een veelgehoorde reden van sollicitanten om voor een werkgever te kiezen, is de mate waarin flexibel werken tot de mogelijkheden behoort. Denk aan kinderopvang, de mogelijkheid om thuis of op afstand te werken en flexibele werktijden.
- Vervoer: in cao’s staan vaak meerdere opties om reiskosten te vergoeden. Kijk welke optie het best bij de sollicitant past. Het is ook mogelijk om een auto, fiets of scooter van de zaak te bespreken.
- Opleiding: een studie bekostigen, het aanbieden van interne cursussen of tijd beschikbaar stellen om te studeren zijn opties die steeds belangrijker worden.
- Extra’s: een telefoon, tablet of laptop van de zaak aanbieden zijn niet de enige opties die u heeft. Denk ook eens aan het vergoeden van kleding in het kader van de representatie of het aanbieden van een lunch op de werkvloer.
Creatief met arbeidsvoorwaarden
woning
Om goed personeel te werven, worden werkgevers steeds creatiever met hun arbeidsvoorwaarden. Online zijn veel opvallende voorbeelden te vinden die u kunnen inspireren. Zo bood een sterrenrestaurant van Ron Blaauw nieuw personeel hulp bij het vinden van een woning in Amsterdam door goede contacten met een makelaar (de woningkosten kwamen wel voor rekening van de werknemers). Ook werden sollicitanten verleid met een scooter.
Studieschuld
aflossen
Postillion Hotels wil graag studenten aantrekken door een deel van de studieschuld af te lossen. Dat doen ze door niet alleen loon te bieden, maar daarnaast € 2,50 per gewerkt uur af te lossen op de studieschuld.
5.5.2 Arbeidsmarkttoeslag
structureel
Om schaarse functies in te vullen, kunt u werknemers een arbeidsmarkttoeslag bieden. Deze toeslag bovenop het brutomaandsalaris moet – samen met andere maatregelen – eraan bijdragen dat u een werknemer binnenboord haalt of houdt. Het gaat om een persoonlijke toeslag en u zult vooraf duidelijk moeten maken hoe hoog de toeslag is en hoelang het recht erop bestaat. U bekijkt jaarlijks of de toeslag nog wel past bij de situatie op de arbeidsmarkt. Doet u dit niet en blijft de toeslag langere tijd voortbestaan, dan kan de toeslag structureel worden en valt hij onder het reguliere brutoloon.
In diverse cao’s zijn bepalingen over de arbeidsmarkttoeslag opgenomen. Is dat niet geregeld, dan kunt u hiervoor ook zelf regels opstellen. U moet op basis van artikel 27 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) wel instemming hebben van de ondernemingsraad.
5.5.3 Prestatiebeloning
extra uitkering
voordeel
U kunt de sollicitant vertellen dat u de mogelijkheid heeft bij goede prestaties een eenmalige prestatiebeloning of gratificatie toe te kennen. Naast het loon dat de werknemer volgens de cao ontvangt, krijgt hij dus een extra uitkering. Het hoeft niet bij één keer te blijven. Vaker is ook mogelijk, zolang de uitkering direct is gekoppeld aan de prestaties. Dit is ook een optie om personeel te behouden. Bijkomend voordeel is dat u de werknemer elke keer opnieuw expliciet beloont voor zijn goede prestaties. Let wel op dat het individuele beloningsbelang het collectieve belang niet in de weg zit.
5.5.4 Cafetariaregeling
Een werknemer kan fiscaal voordeel behalen dankzij een cafetariaregeling (ook wel meerkeuzesysteem of flexibele arbeidsvoorwaardenregeling genoemd). De werknemer kiest doelen uit (secundaire arbeidsvoorwaarden) die hij verkrijgt tegen inlevering van andere arbeidsvoorwaarden (de bronnen, zoals bovenwettelijke vakantie-uren of een dertiende maand). Dankzij de werkkostenregeling zijn de opties voor het gebruik van deze regeling toegenomen, omdat u onbelaste delen kunt onderbrengen in de zogeheten vrije ruimte.
Kijk voor meer informatie over de cafetariaregeling op rendement.nl/hrdossier. Daar vindt u een tool waarin u uitleg krijgt over het opstellen van een cafetariareglement. Ook is er een video met uitleg over de voor- en nadelen van de cafetariaregeling.