U bent hier

6.3 Eigen afspraken vastleggen in convenant

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2017

Soms geeft de cao de ondernemingsraad of PVT extra rechten. Maar u kunt vanuit de medezeggenschap daarvoor ook zelf lobbyen bij de bestuurder. U sluit dan een ondernemingsovereenkomst als aanvulling op de Wet op de ondernemingsraden of de geldende cao. Zo’n overeenkomst wordt ook wel een convenant genoemd en geeft uw ondernemingsraad of PVT een sterkere onderhandelingspositie in het overleg met de bestuurder.

6.3.1 Inhoud van de ondernemingsovereenkomst

In de overeenkomst legt u afspraken vast over de rechten van de ondernemingsraad met betrekking tot zaken die niet of niet sluitend in de cao (of de wet) zijn geregeld. Daarnaast kunt u ook afspreken dat uw raad rechten krijgt die verder gaan dan de rechten die u nu al heeft op basis van de cao of WOR.

Bevoegdheden beperken

verbod

Het beperken van de rechten van de ondernemingsraad in een ondernemingsovereenkomst is niet mogelijk. Mocht uw bestuurder toch willen proberen om beperkende bepalingen vast te leggen, dan kunt u hem met de WOR om de oren slaan, waarin dit verbod is vastgelegd.

Let op afspraken over middelen en faciliteiten!

faciliteiten

Onderhandelt u over een ondernemingsovereenkomst? Vergeet dan niet om meteen goede afspraken te maken over de middelen en faciliteiten die de OR krijgt. Het is niet redelijk om het extra werk dat volgt uit de ondernemingsovereenkomst in de normale tijd te doen. Bedenk ook dat het onderhandelen over arbeidsvoorwaarden een taak is waarbij u best wat extra deskundigheid van buiten kunt gebruiken, bijvoorbeeld als het gaat om het vaststellen van de financiële ruimte voor verbetering en het berekenen van de kosten van elke afzonderlijke wijziging. Leg dit soort zaken daarom ook meteen vast.

6.3.2 Voordelen voor de werkgever

Dat de ondernemingsovereenkomst voor de OR voordelen heeft, staat buiten kijf. Maar hoe trekt u nu uw bestuurder over de streep? Een ondernemingsovereenkomst bespaart hem in de eerste plaats veel tijd. In plaats van met alle werknemers afzonderlijk te moeten onderhandelen, kan hij de zaak grotendeels met de OR afhandelen. Bovendien levert deze aanpak uniformiteit op. Het arbeidsvoorwaardenbeleid blijft op deze manier overzichtelijk.

Veschil van inzicht

risico

Een ander belangrijk voordeel is dat een heldere ondernemingsovereenkomst het risico op verschillen van inzicht tussen werkgever en OR flink verkleint. Tot slot kunt u hem erop wijzen dat u niet alleen naar het belang van de werknemer kijkt, maar ook rekening moet houden met het ondernemingsbelang. Bij individuele werknemers is dat immers nog wel eens anders.

6.3.3 Geen vervanging

cao-afspraken

Een ondernemingsovereenkomst kan de geldende cao nooit beperken of vervangen. Zodra een regeling al inhoudelijk in de cao is geregeld, vervalt het instemmingsrecht van de ondernemingsraad. Cao-afspraken gaan dus altijd voor en kunt u niet ongedaan maken.