U bent hier

3.2 (On)gebonden werknemers

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2017

Als een werknemer lid is van een werknemersorganisatie die partij is bij de cao-onderhandelingen, is hij een gebonden werknemer. Op gebonden werknemers is de cao zonder meer van toepassing, op voorwaarde dat de werkgever ook gebonden is of kiest voor toepassing van de cao.

Geen vakbondslid

ongebonden

werkingssfeer

De kans is aanwezig dat een (groot) aantal werknemers geen lid is van een werknemersvereniging of lid is van een vakbond die niet bij de cao-onderhandelingen betrokken is geweest. Zij zijn ongebonden werknemers. Maar dit betekent zeker niet dat deze werknemers niet onder de cao vallen. De wet heeft hier een regeling voor. Als een ongebonden werknemer werkt voor een gebonden werkgever, valt deze werknemer ook onder de cao, op voorwaarde dat zijn werkzaamheden vallen onder het toepassingsgebied of de werkingssfeer van de cao (zie paragraaf 3.1).

Afwijken

contracts-vrijheid

In een relatie tussen een gebonden werkgever en een ongebonden werknemer geldt hetzelfde als in de relatie met de gebonden werknemer. Maar cao-partijen mogen hiervan afwijken. Vinden de betrokken partijen een gelijke behandeling van gebonden en ongebonden werknemers onnodig of ongewenst, dan kunnen zij namelijk een andere regeling afspreken. Als de cao een bepaling kent waarin voor ongebonden werknemers andere, minder gunstige regelingen gelden dan voor gebonden werknemers, is dit dus toegestaan. Deze regeling kan inhoudelijk variëren van volledige contractsvrijheid ten opzichte van ongebonden werknemers tot een verplichte bevoordeling van gebonden werknemers.