U bent hier

3.1 (On)gebonden werkgevers

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2017

looptijd

Een gebonden werkgever is lid van een werkgeversorganisatie die bij de totstandkoming van de cao betrokken is geweest of hier zelf als cao-partij bij betrokken is geweest. Een gebonden werkgever is op basis van de Wet op de cao verplicht tijdens de looptijd van de cao de arbeidsvoorwaarden uit de cao na te komen ten aanzien van de werknemers. Dit geldt voor alle werknemers die onder de werkingssfeer van de cao vallen, dus ook voor de niet-gebonden werknemers (zie paragraaf 3.2.2).

Bij twijfel: sla de Wet op de cao erop na!

Wet op de cao

lidmaatschap

Soms is het niet duidelijk of er sprake is van gebondenheid. De Wet op de cao geeft hierover duidelijkheid:

  • De gebondenheid aan cao-bepalingen geldt voor arbeidsovereenkomsten die nog moeten worden aangegaan, maar ook voor arbeidsovereenkomsten die al bestaan.
  • Voor werknemers of werkgevers die tijdens de looptijd van de cao lid worden van een vereniging, geldt de cao vanaf de ingangsdatum van het lidmaatschap.
  • Werknemers of werkgevers die hun lidmaatschap opzeggen nadat de cao is afgesloten, maar voordat de cao in werking treedt, blijven aan die cao gebonden. Op deze manier is het niet mogelijk door opzegging van het lidmaatschap de cao te ontduiken.
  • Werknemers of werkgevers die hun lidmaatschap opzeggen tijdens de looptijd van de cao, blijven gebonden aan de cao tot er een wijziging of verlenging van de cao optreedt.

wettenkompas

Zie wettenkompas.nl voor veelgestelde vragen over cao’s!

Ongebonden

Een ongebonden werkgever is niet bij de totstandkoming van een cao betrokken geweest, niet als partij en ook niet als lid van een werkgeversvereniging. De ongebonden werkgever is (net als zijn gebonden en ongebonden werknemers) dan ook niet gebonden aan de cao, tenzij de cao algemeen verbindend is verklaard.

Een ongebonden werkgever mag wel vrijwillig een cao volgen. Hij hoeft zich dan niet aan alle bepalingen te houden. Let er vanuit uw OR op dat werknemers er niet zomaar in voorwaarden op achteruitgaan.