U bent hier

7.5 Achterban op de hoogte stellen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: mei 2021

communiceren

opheldering

Naast de formele taak van het uitbrengen van een goed en onderbouwd advies, heeft uw OR ook de taak om te communiceren met de achterban over zijn eigen inzet daarin. Bestuurders hebben de neiging om de onrust te onderschatten die een voorgenomen reorganisatie met zich meebrengt. Eén van de gevolgen is dat bij uw ondernemingsraad mailtjes binnenkomen waarin werknemers om opheldering vragen of uw OR van goedbedoeld advies voorzien.

Zorg dat u zich niet te veel laat afleiden door goedbedoelde (persoonlijke) adviezen vanuit de achterban. Hoewel deze adviezen natuurlijk waardevol kunnen zijn, is het verstandig om uw eigen plan te volgen.

Communicatiekanaal

cruciaal

Ook voor de bestuurder kan een goede communicatie tussen de ondernemingsraad en de werknemers van belang zijn. Cruciaal bij iedere reorganisatie is het draagvlak van de voorgenomen maatregelen onder de achterban. Bestuurders hebben hier nog wel eens een onjuist beeld van. Uw raad kan als communicatiekanaal optreden tussen bestuurder en werkvloer en het beeld bij de bestuurder bijstellen. Op die manier weet de bestuurder wat er leeft onder de werknemers.

De bestuurder kan uw OR vragen om als communicatiekanaal te dienen, maar u hoeft dit niet te doen. Officieel is de OR namelijk niet onderhevig aan het principe van ‘last en ruggespraak’, dus formeel gesproken is contact met de achterban op deze manier niet verplicht.

Geheimhoudingsplicht

Sommige bestuurders maken het u onmogelijk om als communicatiekanaal te dienen door uw ondernemingsraad langdurige geheimhouding op te leggen. Die geheimhouding kan uiteraard niet voorkomen dat de geruchtenmachine al snel op volle toeren draait en zorgt er bovendien voor dat de problemen van werknemers niet bij de bestuurder bekend zijn. U leest meer over de geheimhoudingsplicht in paragraaf 6.2.