5.5 MKB verzuim-ontzorgverzekering
extra ondersteuning
Voor veel (kleine) werkgevers is de twee jaar durende loondoorbetalingsplicht bij ziekte een zware last om te dragen. Het kabinet heeft maatregelen genomen om de loondoorbetalingsplicht bij ziekte makkelijker, duidelijker en goedkoper te maken en om WIA-gerechtigden meer te stimuleren om te werken. Sinds 1 januari 2020 kunnen werkgevers ervoor kiezen om hun ziekteverzuim en loondoorbetalingsplicht te verzekeren met de MKB verzuim-ontzorgverzekering. Deze is gebaseerd op een afspraak tussen overheid, werkgeversorganisaties en de verzekeraars. De MKB verzuim-ontzorgverzekering lijkt enerzijds op een traditionele verzuimverzekering, doordat ze loondoorbetaling bij ziekte dekt. Het grote verschil is dat werkgevers aanspraak kunnen maken op extra ondersteuning bij verzuimbegeleiding en re-integratie, waarbij een casemanager de volledige regie van de werkgever overneemt. De werkgever blijft daarbij wel eindverantwoordelijke voor de re-integratie. Daarnaast betaalt de werkgever een premie die minder afhangt van het eigen verzuim in de organisatie. Hierdoor heeft hij minder last van schommelingen in de jaarlijkse verzekeringspremie. Een aantal grote verzekeraars bieden dit type verzekering. De verzekering is bedoeld voor de ‘kleine werkgever’. Of uw organisatie als klein wordt aangemerkt, kan per verzekeraar verschillen.
De MKB verzuim-ontzorgverzekering is ‘Poortwachterproof’. Hierdoor komt een eventuele loonsanctie niet voor rekening van uw organisatie als u de adviezen van de verzekeraar heeft opgevolgd.
Premie
bijkomende kosten
De premie van de MKB verzuim-ontzorgverzekering verschilt ook per verzekeraar. Maar overeenkomend is dat de verzekeraars behoren te voorkomen dat de premie onverwacht veel stijgt vanwege het verzuim binnen uw organisatie, en dat u niet zomaar allerlei bijkomende kosten moet ophoesten. Houd er rekening mee dat de premie gebaseerd is op de kosten voor loondoorbetaling én verzuimbegeleiding, en dus meer omvat dan sommige huidige premies.
Alle bedrijven in Nederland krijgen een financiële tegemoetkoming van de overheid. Dat gebeurt sinds 2022 via een aangepaste WW-premie (Aof-premie). Kleine werkgevers kunnen dit geld gebruiken voor de verzuim-ontzorgverzekering.