4.3 Besluiten nemen
consensusmodel
Een eensgezinde OR is het beste visitekaartje voor uw organisatie. Dat betekent niet dat u besluiten altijd unaniem moet nemen. De meeste OR’en werken volgens het consensusmodel: alle leden kunnen zich vinden in een bepaald standpunt, al verschilt onderling de mate waarin.
Stemmen
Als het gaat over personen of als consensus niet haalbaar lijkt, moet u stemmen. In uw reglement kunt u de manier van stemmen, schriftelijk of mondeling, vermelden. Bijvoorbeeld schriftelijk voor zaken die personen aangaan en mondeling voor andere zaken. In uw reglement moet ook staan met welke meerderheid een voorstel is aangenomen.
Meerderheid
belangrijke kwesties
Een OR-reglement bepaalt meestal dat een gewone meerderheid van stemmen voldoende is om een voorstel aan te nemen. Voor belangrijke kwesties, zoals een wijziging van het reglement, kunt u vastleggen dat hiervoor een gekwalificeerde meerderheid noodzakelijk is. Gangbaar is dan bijvoorbeeld twee derde van de stemmen, of zelfs drie vierde.
Optelsom van meerderheden
De meerderheid die nodig is om OR-vergaderingen te laten doorgaan is iets anders dan de meerderheid die nodig is om een besluit te nemen. Voor het houden van een vergadering moet een bepaald aantal leden (het quorum) aanwezig zijn. Voor een rechtsgeldig besluit moet vervolgens de meerderheid van die bij de vergadering aanwezige leden met het besluit instemmen.
Blanco stemmen
U mag in uw reglement de leden van de OR niet verplichten voor of tegen te stemmen. Dit kan voor problemen zorgen, omdat blanco stemmen niet meetellen en daardoor de stemmen kunnen staken. Dit moet u in uw reglement ondervangen. U kunt bijvoorbeeld de verplichting tot herstemming opnemen of vastleggen dat het voorstel op de volgende vergadering opnieuw in stemming komt.
Staken de stemmen bij een herstemming, dan kunt u het lot laten beslissen als het om personen gaat. Gaat het om zaken, dan kunt u het voorstel als verworpen beschouwen; er is immers geen meerderheid.