U bent hier

OR & Medezeggenschap
OR en milieu3. Bewustwording creëren3.1 Bewustzijn over het belang van milieubeleid

3.1 Bewustzijn over het belang van milieubeleid

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2022

versneld

In hoofdstuk 2 kon u al lezen dat de Nederlandse overheid het klimaatbeleid hoger op de agenda heeft gezet en deels versneld wil invoeren. Dit is inmiddels concreter uitgewerkt in het beleidsprogramma ‘Tempo in het Klimaatbeleid’.

3.1.1 Urgentie ontbreekt nog vaak

Uit onderzoek van advies- en accountancybureau PwC begin 2022 blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse organisaties geen klimaatambities hebben geformuleerd. De urgentie ontbreekt dus nog bij een grote groep. Veel organisaties weten zich ook geen raad met hoe ze deze klimaatambities moeten vormgeven. Dat heeft volgens PwC vooral te maken met een gebrek aan kennis en vaardigheden om hun CO2-voetafdruk in kaart te brengen. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat er met bestuurders vaak geen klimaatdoelen zijn afgesproken.

3.1.2 Belang bedrijfsleven bij een goed milieubeleid

krimp

Een belangrijke stap voor het behalen van de klimaatdoelstellingen is het overgaan op andere, duurzame energiebronnen, oftewel de energietransitie. De energietransitie kan grote gevolgen hebben voor organisaties en instellingen in alle sectoren, maar de mogelijke uitwerking verschilt wel per sector. Vooral voor organisaties in de installatiesector en bouw zijn er groeikansen. Denk aan installateurs van zonnepanelen en warmtepompen, maar ook isolatiebedrijven. In deze sectoren zullen niet alleen meer, maar ook veel nieuwe banen ontstaan. Organisaties in de traditionele energiesector, zoals kolen en aardgas, kunnen te maken krijgen met krimp, verlies van banen en mogelijk zelfs sluiting.

Bij ingrijpende organisatieveranderingen, zoals fusies en overnames, heeft uw OR in veel gevallen adviesrecht (artikel 25, lid 1 WOR). Over deze rechten van de OR leest u meer in hoofdstuk 4.

Stimulerend

bewust­wording

Alle sectoren zullen zich intern moeten richten op (meer) duurzaam werken. Vanwege de stimulerende taak van de OR bij de zorg voor het milieu, speelt ook uw OR hier een rol bij. Als uw organisatie het goed aanpakt, kan het klimaatbeleid een win-win-winsituatie worden: goed voor de organisatie, goed voor werknemers en goed voor het milieu. Maar er is nog een wereld te winnen als het gaat om bewustwording van het belang van klimaatbeleid. Ook bij Nederlandse organisaties en instellingen.

Verduurzaming Shell telt mee in bonus bestuurder

beloning

In het jaarverslag van 2021 maakt Shell voor het eerst de prestaties op het gebied van de energietransitie inzichtelijk. Ook wordt de beloning van de topbestuurders van de organisatie voor een groter deel afhankelijk gemaakt van de prestaties van verduurzaming. Bij de langetermijnbeloningen van de top van Shell tellen de prestaties op het gebied van verduurzaming nu nog voor 10% mee. Dat gaat omhoog naar 20%.