U bent hier

OR & Medezeggenschap
OR en cijfers2. Het recht op financiële informatie: de theorie2.7 Personeelsvertegenwoordiging

2.7 Personeelsvertegenwoordiging

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: december 2024

De personeelsvertegenwoordiging is het medezeggenschapsorgaan voor ondernemingen met 10 tot 50 werknemers. De PVT bestaat uit ten minste drie leden, die door het personeel rechtstreeks via geheime schriftelijke (of digitale) stemming zijn gekozen. Dit staat in artikel 35c WOR, waarin ook de taken en bevoegdheden van de PVT zijn beschreven.

2.7.1 Oprichting

verplicht

verzoek

rechten

Het initiatief voor de oprichting van een PVT kan zowel van de werknemers als van de werkgever komen. De oprichting is verplicht als de meerderheid van de werknemers hier behoefte aan heeft. Sommige cao’s verplichten de oprichting van een PVT, ongeacht een verzoek van het personeel. Het is de verantwoordelijkheid van de bestuurder om de PVT op tijd in te stellen zodra de meerderheid van het personeel daarom vraagt.

2.7.2 Bevoegdheden van de PVT

De belangrijkste bevoegdheden en rechten van de PVT zijn:

  • informatierecht;
  • adviesrecht;
  • instemmingsrecht;
  • algemeen beroepsrecht.

2.7.3 Informatierecht

Het recht op informatie omvat:

  • informatie over de algemene gang van zaken in de organisatie;
  • informatie over het financieel beleid en het sociaal beleid;
  • informatie en een apart overlegrecht over de arbeidsvoorwaarde pensioen.

mondeling

De bestuurder kan de informatie over de eerste drie onderwerpen mondeling verstrekken. De informatie over pensioenen moet echter altijd schriftelijk worden verstrekt (indien beschikbaar). Dit is geregeld in artikel 35b, lid 4 WOR voor zowel de personeelsvergadering (PV) als de PVT. Bovendien heeft de PVT recht op alle informatie die zij noodzakelijk acht om haar taken goed te kunnen vervullen.

2.7.4 Informatievoorziening en deskundigen

schriftelijk

De bestuurder kan de PVT mondeling informeren over zaken die hij schriftelijk moet verstrekken, behalve voor informatie over de arbeidsvoorwaarde pensioen, die moet hij altijd schriftelijk verstrekken als het beschikbaar is. De PVT kan, met toestemming van de bestuurder, commissies instellen of deskundigen uitnodigen. Als de deskundige geen kosten in rekening brengt of als de PVT de kosten kan dekken uit het daarvoor bedoelde budget, is toestemming niet nodig.

2.7.5 Financiële informatie voor de PVT

werknemers

De bestuurder is verplicht de PVT te informeren over financiële gegevens die van belang zijn voor de werknemers. Dit omvat onder andere informatie over de financiële positie van de organisatie, zodat de PVT haar taken effectief kan uitvoeren en goed geïnformeerd overleg kan voeren over belangrijke besluiten die de organisatie en de werknemers aangaan. Op verzoek van de PVT moet de ondernemer ook overleg plegen over de arbeidsvoorwaarde pensioen.

Door dit recht op financiële informatie kunnen werknemers via de PVT invloed uitoefenen op beslissingen die hen direct raken. Dit draagt bovendien bij aan transparante en open communicatie.

Informatierechten

In artikel 35c, lid 3 WOR staat dat artikel 31 WOR ook voor de PVT van kracht is. Hierin zijn de informatierechten voor de medezeggenschap beschreven die u in dit hoofdstuk heeft kunnen lezen.