8.1 Communicatie volgens de WOR
overlegvergadering
OR-reglement
onafhankelijk
Op basis van artikel 14 WOR is uw OR verplicht om agenda’s van zowel de OR-vergadering als de overlegvergadering vooraf met de achterban te delen. Dit geldt eveneens voor een verslag van beide overleggen, een OR-jaarverslag en de uitkomst van de (tussentijdse) verkiezingen. Maar het is belangrijk om niet alleen naar de letter van de WOR te kijken. In de geest van de wet is het bijvoorbeeld mogelijk om OR- en overlegvergaderingen (deels) openbaar te organiseren. Daarover kunt u ad-hoc of zelfs in het OR-reglement afspraken maken. Ook is nergens vastgelegd dat ondernemingsraden altijd vooraf met de bestuurder moeten afstemmen wat zij communiceren naar hun achterban. Hoe kunnen zij anders onafhankelijk hun vertegenwoordigende rol vervullen?
De geheimhoudingsplicht wordt vaak ten onrechte aangehaald om niet te (hoeven) communiceren. Soms expliciet door de bestuurder, nog vaker omdat de OR niet de vrijheid voelt of neemt om zelfstandig te communiceren.
Delen
achterbancommunicatie
Uw OR doet er goed aan om voor zichzelf na te gaan op welke manier u de achterbancommunicatie voor u ziet. In het kader van een goede relatie is het aan te raden om de uitkomst te delen met uw bestuurder. Achterbancommunicatie kan een belangrijke manier zijn om besluitvorming te beïnvloeden. En dat is precies waarvoor uw OR is bedoeld. Er valt veel te vertellen over de achterbancommunicatie van de OR, maar hier komen vooral de aspecten aan bod waar de samenwerking met de bestuurder een belangrijke rol speelt:
- het belang van communiceren vanuit een hoger doel;
- het belang van tijdigheid in communicatie;
- het belang van wie de boodschap brengt;
- het belang van de onafhankelijke positie van de OR;
- het belang van de manier waarop de OR communiceert.