7.3 Afspraken maken
controle loslaten
Bij het invoeren van een thuiswerkregeling verandert er van alles voor werknemers die thuis gaan werken én voor leidinggevenden. Zij hebben minder zicht op werkzaamheden en moeten vooral sturen op output. Ze moeten de controle loslaten en erop vertrouwen dat werknemers hun werk doen. Het is belangrijk om hier goede afspraken over te maken. Zulke afspraken kan uw bestuurder opnemen in een zogenoemde thuiswerkovereenkomst.
7.3.1 Inhoud
praktische zaken
ondersteuning
In een thuiswerkovereenkomst kunnen leidinggevenden de afspraken met werknemers over thuiswerken vastleggen. In zo’n overeenkomst staan vooral praktische zaken, zoals:
- het aantal dagen of uren per week dat de werknemer thuiswerkt;
- de bereikbaarheid;
- de begeleiding en controle door de leidinggevende;
- de technische en secretariële ondersteuning;
- de inrichting van de werkplek thuis;
- de verstrekking of de vergoeding van noodzakelijke voorzieningen (zoals internetaansluiting, telefoon, toegang tot het bedrijfsnetwerk);
- de arbeidsomstandigheden;
- de aansprakelijkheid voor eventuele schade, bijvoorbeeld als gevolg van een computervirus.
Uw bestuurder kan een model voor een thuiswerkovereenkomst gebruiken en die naar wens aanpassen. Zo’n model kunt u vinden op rendement.nl/ortools.
7.3.2 De rechten van uw OR
werktijden
Over de thuiswerkovereenkomst zelf heeft uw OR geen advies- of instemmingsrecht. Maar als er iets in de overeenkomst is vastgelegd over werktijden, is het beleid op dat punt wel instemmingsplichtig op basis van artikel 27, lid 1b WOR. Datzelfde geldt voor afspraken over de vorm van werkoverleg tijdens het thuiswerken, dat is op basis van artikel 27, lid 1i WOR instemmingsplichtig. Uw bestuurder moet dan toch instemming aan uw ondernemingsraad vragen, maar slechts over dat stukje van het beleid.
investering
Dat u adviesrecht heeft op het thuiswerkbeleid, is minder vanzelfsprekend. Mocht uw bestuurder voor alle werknemers die gaan thuiswerken een grote bestelling van laptopstandaards, bureaustoelen of toetsenborden gaan doen, dan is dat mogelijk een belangrijke investering. Dat zou op basis van artikel 25, lid 1h WOR adviesplichtig zijn.
De aanschaf van bijvoorbeeld laptops in plaats van vaste pc’s kunt u zien als een technologische voorziening. Ook daarover mag uw OR advies uitbrengen aan de bestuurder, namelijk op basis van artikel 25, lid 1k WOR