U bent hier

5.4 Loonbelasting inhouden en betalen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: mei 2023

onderscheid

Een werkgever moet over het loon van de werknemer (zie paragraaf 5.3) loonbelasting/premie volksverzekeringen inhouden en betalen. Hierbij is het belangrijk om onderscheid te maken tussen tijdvakloon en bijzonder loon.

Mocht u meer willen weten over het verwerken van de aangifte loonheffingen voor uw organisatie, dan vindt u op ­rendement.nl/salarisdossier de toolbox ‘Verwerk de aangifte loonheffingen in zeven stappen’.

Tijdvakloon

repeterend karakter

Het tijdvakloon is het loon dat over het loontijdvak is vastgesteld en dat een repeterend karakter heeft. Het gaat om loon dat geheel op die periode betrekking heeft. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om een periodiek terugkerende bovenmatige kostenvergoeding. Het loontijdvak (zoals dag, week, vier weken, maand, kwartaal of jaar) bepaalt welke tijdvaktabel (bijvoorbeeld de maandtabel of weektabel) de werkgever moet gebruiken voor de berekening van loonbelasting/premie volksverzekeringen over het tijdvakloon.

Loon tijdig en giraal uitbetalen aan werknemer

na afloop van het tijdvak

Een werkgever is verplicht om het verschuldigde loon in geld telkens na afloop van het tijdvak waarover het wordt berekend te voldoen. Dus hanteert een werkgever een tijdvak van een maand, dan moet het loon over bijvoorbeeld de maand maart uiterlijk 31 maart zijn betaald aan de werknemer.

Bankrekening

contante ­betaling

Daarnaast moet een werkgever het loon in geld giraal uitbetalen. Hij moet het loon in geld dus overmaken op een bankrekening die op naam staat van de werknemer. Deze verplichting geldt voor het wettelijk minimum(jeugd)loon dat voor de werknemers van toepassing is. Contante betaling zou dus wel kunnen voor het meerdere, maar dat zal in de praktijk niet veel voorkomen.

Bijzondere beloning

eenmalig of eens per jaar

Voor bepaalde vormen van loon moet de werkgever de in te houden loonbelasting/premie volksverzekeringen niet berekenen volgens de tijdvaktabel, maar volgens de tabel voor bijzondere beloningen. Bij zulke beloningen gaat het om loon dat werknemers normaal gesproken eenmalig of eens per jaar ontvangen.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • gratificaties;
  • tantièmes;
  • transitievergoedingen of andere schadeloosstellingen;
  • vakantiebijslag;
  • eindejaarsuitkering;
  • uitbetaling van niet-opgenomen vakantiedagen.

Tabel

speciale tabel

jaarloon

De witte en groene tabel kent naast de reguliere schijven en bijbehorende tarieven een speciale tabel voor de bijzondere beloningen van werknemers. Een werkgever moet de witte tabel toepassen bij loon van werknemers die nog gewoon in dienst zijn en de groene tabel voor loon uit vroegere dienstbetrekking. Voor toepassing van deze tabel voor bijzondere beloningen is het jaarloon van de werknemer van het voorgaande kalenderjaar nodig.