9.5 Compensatie voor hoge inflatie
Werknemers kunnen hinder ondervinden van de inflatie, die inmiddels wat gedaald is, maar tegelijkertijd nog steeds hoog is. Vanwege deze inflatie, en vanwege de arbeidsmarktkrapte, kunnen werknemers vragen om een loonsverhoging. Als een werknemer vraagt om meer loon, mag de werkgever zijn verzoek niet zomaar naast zich neerleggen. Ook al is een inflatiecorrectie niet wettelijk verplicht, het hoort bij goed werkgeverschap om het verzoek met de werknemer te bespreken. Bovendien kan het niet bespreken van een loonsverhoging zorgen voor gedemotiveerd personeel en het vertrek van goede werknemers.
Als een werkgever de lonen verhoogt om de inflatie (gedeeltelijk) te compenseren, maakt dit de organisatie aantrekkelijker op de zeer krappe arbeidsmarkt. Bovendien voorkomt de werkgever dat de mogelijke financiële problemen van werknemers doorwerken in de organisatie.
9.5.1 Eenmalige compensatie
structurele verhoging
Een loonsverhoging die de inflatie volgt of benadert is een mogelijkheid, maar een werkgever kan ook kiezen voor een andere vorm van compensatie (als de cao niets verplicht). Een eenmalig compensatiebedrag is bijvoorbeeld een optie. Zo vangt de werkgever de stijgende kosten voor de werknemer op zonder hem op de lange termijn veel meer loon te moeten betalen. Eventueel kan de werkgever het eenmalige bedrag combineren met een beperkte structurele verhoging. Een andere mogelijkheid is dat werknemers ter compensatie meedelen in de bedrijfswinst (zie ook hoofdstuk 7). Dat is fiscaal overigens niet heel aantrekkelijk. De Belastingdienst ziet het uitkeren van winstdeling als loon en de werkgever betaalt daar loonheffing over. Wel mag de werkgever het totale bedrag dat hij uitkeert als winstdeling aftrekken van de fiscale winst. Het is bovendien een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde op een krappe arbeidsmarkt.
9.5.2 Werkkostenregeling en andere opties
ruimte voor compensatie
budgetcoach
Het optimaal gebruiken van de WKR voor extra’s biedt ook ruimte voor compensatie. De werkgever kan via de vrije ruimte van de WKR onbelast vergoeden en verstrekken (zie ook hoofdstuk 5). Het is ook mogelijk werknemers te helpen zonder iets ‘extra’s’ te bieden. Bijvoorbeeld door werknemers met een tijdelijk contract bij goed functioneren snel een vast contract te geven. Dit biedt meer inkomenszekerheid. Als een werknemer financiële problemen heeft, kan de werkgever hulp aanbieden door bijvoorbeeld een budgetcoach in te schakelen.