13.1 Samenwerking
gehele onderneming
Zoals aangegeven, is het goed toepassen van de werkkostenregeling een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de gehele onderneming. Er zou dan ook niet één enkele afdeling verantwoordelijk voor moeten zijn.
Gevolgen
gevolgen
om afspraken te honoreren
De beslissingen van de diverse afdelingen hangen ook nauw met elkaar samen, of hebben in elk geval vaak gevolgen voor andere afdelingen. Denk bijvoorbeeld aan belastingvrije of netto secundaire arbeidsvoorwaarden die de HR-afdeling afspreekt, maar die fiscaal gezien op geen enkele manier onbelast kunnen worden gegeven. Deze zaken zal de salarisafdeling dan als eindheffingsloon in de vrije ruimte moeten onderbrengen om de afspraken met de werknemers te honoreren, maar kost de onderneming wel een hap uit de beschikbare ruimte. Dit betekent dus het mogelijk (sneller) moeten betalen van de eindheffing wegens overschrijding van de vrije ruimte.
van belang
Een ander voorbeeld is het feit dat de inkoopafdeling de factuurprijzen goed moet vastleggen, aangezien die voor de waardering van het loon in natura van groot belang zijn.
Inzicht
inzicht in een stukje
zo voordelig mogelijk
Alle processen binnen de onderneming hangen dus met elkaar samen. Bovendien heeft waarschijnlijk geen enkele individuele afdeling het complete overzicht van de vergoedingen en verstrekkingen die in de gehele onderneming aan werknemers worden gegeven. Elke afdeling zal inzicht hebben in het stukje aan vergoedingen en verstrekkingen dat bij die specifieke afdeling hoort. En alle stukjes informatie van de diverse afdelingen samen leveren het benodigde complete overzicht op. Voor de werkkostenregeling is juist dat in kaart brengen van álle secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden van de werknemers heel belangrijk. Want vanuit dat overzicht kan dit fiscale regime zo voordelig mogelijk worden toegepast voor uw onderneming.
Het zou eigenlijk goed zijn als de diverse afdelingen eens in de zoveel maanden met elkaar om de tafel gaan om te kijken of alles goed loopt en iedereen nog op dezelfde (fiscale) lijn zit. In de praktijk gebeurt dit echter maar weinig.