2. Kwalificatie als loon
Formeel vormen onder de werkkostenregeling alle vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers loon. Hierop bestaan echter bepaalde uitzonderingen, waardoor er onder voorwaarden geen sprake is van (belast) loon en de WKR alsnog buiten beschouwing blijft. Daarom moet u allereerst nagaan of een vergoeding of verstrekking als (belast) WKR-loon geldt; alleen dan moet u het in de loonheffingen betrekken.
goed weten
U moet dus goed weten welke zaken aan werknemers als (belast) loon kwalificeren en onder de werkkostenregeling vallen, en voor welke zaken dat juist niet geldt.
Definitie
elk voordeel
in welke vorm
De Wet op de loonbelasting stelt dat elk voordeel uit dienstbetrekking als loon kwalificeert. Voor de werkkostenregeling vallen hier dus ook alle vergoedingen en verstrekkingen onder. Hierbij maakt het niet uit of de werknemer recht heeft op het loon of dit bijvoorbeeld op vrijwillige basis ontvangt, noch van wie hij het loon ontvangt. Ook maakt het niet uit of de werknemer er arbeid voor heeft verricht; loon over verzuimde uren kwalificeert bijvoorbeeld ook als loon. Het maakt verder ook niet uit in welke vorm het loon wordt genoten, of dat in geld is of in natura (zie paragraaf 2.1).
Er zijn bepaalde uitzonderingen op de hoofdregel dat elk voordeel uit dienstbetrekking loon vormt. Zo zijn er zaken die sowieso geen loon vormen of onbelast loon zijn.