U bent hier

12.5 Tussentijds toetsen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: oktober 2019

niet volledig benut

Als u zich alleen op dat ene afrekenmoment richt – ervan uitgaande dat u de afwijkende methode aanhoudt – is de kans groot dat u er pas na het kalenderjaar achterkomt dat u de vrije ruimte overschrijdt en dus (veel) eindheffing moet betalen. Of dat juist blijkt dat u de beschikbare ruimte niet volledig heeft benut, en eigenlijk liever nog iets als eindheffingsloon had aangewezen. Maar dat is helaas niet met terugwerkende kracht mogelijk. Houd het vollopen van de vrije ruimte daarom gedurende het jaar al in de gaten!

Balans

elk tijdvak balans opmaken

geen inzicht

U kunt de vinger aan de pols houden door bijvoorbeeld voor uzelf elk aangiftetijdvak de balans op te maken, maar dan zónder daarbij meteen al af te rekenen. U berekent dan elk tijdvak opnieuw uw vrije ruimte op basis van de totale fiscale loonsom tot en met dat tijdvak, en toetst dit aan het eindheffingsloon dat tot en met dat tijdvak ten laste van die ruimte gebracht is. Deze uitkomst zegt echter alleen iets over de stand van zaken tot en met dat moment. Het geeft u immers geen inzicht in hoe het uiteindelijk over heel 2019 zal uitpakken, omdat de beschikbare vrije ruimte over het gehele jaar natuurlijk pas duidelijk wordt als de totale fiscale loonsom over 2019 aan het einde van het jaar bekend is.

Schatting

uitgangspunt

gedurende het jaar een idee

U kunt daarom ook een tussentijdse toetsmethode hanteren waarbij u als uitgangspunt een schatting van de beschikbare vrije ruimte voor het gehele jaar neemt. Zo kunt u een schatting van de vrije ruimte voor 2019 maken op basis van het totale fiscale loon van 2018. U neemt dan 1,2% van de fiscale loonsom van 2018 (eventueel exclusief het loon uit vroegere dienstbetrekking). Vervolgens toetst u gedurende 2019 het aangewezen eindheffingsloon dat ten laste van de vrije ruimte komt aan deze geschatte vrije ruimte. Dit geeft u gedurende dit jaar ongeveer een idee van het vollopen van de vrije ruimte aan de hand van de fiscale loonsom van vorig jaar. Eventuele grote (voorziene) verschillen tussen 2018 en 2019 kunt u uiteraard al meenemen bij uw berekening.

Ook meteen tussentijds afrekenen

geen verplichting

Bij overschrijding van de geschatte vrije ruimte in de loop van het jaar kunt u ervoor kiezen om dan ook al meteen af te rekenen en de verschuldigde eindheffing te betalen – en vanaf dan eindheffing te betalen over al het volgende ten laste van de vrije ruimte aangewezen eindheffingsloon – maar dat is vanwege toepassing van de afwijkende methode geen verplichting. Bovendien kan de daadwerkelijke vrije ruimte over 2019 uiteraard anders uitpakken dan de schatting die u op basis van 2018 heeft gemaakt.

Tijdvak

per tijdvak

U kunt ook kiezen voor tussentijds toetsen via de geschatte vrije ruimte per tijdvak. Bij deze methode maakt u dezelfde schatting als hiervoor van de beschikbare vrije ruimte voor 2019 op basis van het totale fiscale loon van 2018, maar deelt u die ruimte vervolgens door het aantal tijdvakken van uw onderneming dit jaar. Bij een maandaangifte zijn dit er dus twaalf en bij een vierwekenaangifte zijn het er dertien.

ongeveer een idee

meteen betalen

Vervolgens toetst u steeds per tijdvak het ten laste van de vrije ruimte aangewezen eindheffingsloon aan de voor dat tijdvak berekende geschatte ruimte. U krijgt zo ongeveer een idee van het vollopen van de vrije ruimte voor de tijdvakken in dit jaar. Komt het aangewezen eindheffingsloon boven de vrije ruimte uit, dan kunt u ervoor kiezen om voor dat tijdvak meteen af te rekenen en 80% eindheffing over het bovenmatige te betalen. Vanwege toepassing van de afwijkende methode is dit echter niet verplicht.

Herrekening

voor afrekening gekozen

te veel of te weinig betaald

Hanteert u niet de formele methode, maar heeft u wel al voor afrekening(en) gedurende 2019 gekozen, dan moet u een herrekening maken op basis van de uiteindelijke werkelijke vrije ruimte voor dit jaar. U maakt dan dus een afrekening op basis van de daadwerkelijke totale fiscale loonsom over 2019 – indien nodig loon uit vroegere dienstbetrekking buiten beschouwing gelaten – en het ten laste van de vrije ruimte gebrachte aangewezen eindheffingsloon over 2019. U weet dan hoeveel eindheffing uw onderneming eventueel daadwerkelijk over 2019 is verschuldigd, en of u met de afrekening(en) gedurende het jaar in totaal te veel of te weinig eindheffing heeft betaald. U moet dit uiterlijk verrekenen in de loonaangifte over het eerste tijdvak van 2020.

Qua eindheffingsloon ook vooruit kijken

bepaalde zaken gepland

benutten op de valreep

U moet niet alleen naar de stand van het ten laste van de vrije ruimte komende aangewezen eindheffingsloon kijken op het toetsmoment, maar ook naar de rest van het jaar. Staan er bijvoorbeeld al bepaalde zaken gepland die nog als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte zullen komen – zoals kerstpakketten – en is daar op dat moment naar verwachting dan nog voldoende ruimte voor beschikbaar? Of misschien ziet het ernaar uit dat er juist vrije ruimte zal overblijven, zodat het (volgens de regels) benutten ervan op de valreep een goed idee is, aangezien dat ook uw onderneming nog een besparing oplevert!