2. Participatiewet
Werk zorgt niet alleen voor financiële zelfstandigheid, maar draagt ook bij aan het gevoel van eigenwaarde en biedt kansen om mee te doen in de samenleving. Met de Participatiewet wil de overheid zo veel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen. Als u bijvoorbeeld iemand met een arbeidsbeperking in dienst neemt, kunt u profiteren van onder meer de no-riskpolis, loonkostensubsidie, een jobcoach en proefplaatsing.
Wajong
quotum
De Participatiewet heeft sinds 2015 gevolgen voor bijstandsgerechtigden, mensen met een arbeidsbeperking (zoals Wajongers) of in de sociale werkvoorziening, maar ook voor gemeenten en werkgevers. In het sociaal akkoord van 2013 hebben werkgevers beloofd om 100.000 banen te realiseren voor mensen met een ziekte of beperking en de overheid 25.000 banen. Haalt uw sector zijn jaarlijkse doelstelling niet? Dan is iedere werkgever in uw sector verplicht om een bepaald aantal mensen met een ziekte of arbeidsbeperking in dienst te nemen. Voldoet u niet aan het quotum, dan kunt u de quotumheffing opgelegd krijgen. Dit kan u per jaar € 5.000 per niet-vervulde (volledige) arbeidsplaats kosten.
U krijgt dankzij een recente wetswijziging in ieder geval tot 2022 geen quotumheffing opgelegd. Werkgevers met minder dan 25 werknemers en uitlenende werkgevers (zoals uitzendbureaus) blijven vrijgesteld van de betaling van de quotumheffing. .
Bonus voor het creëren van extra banen
loonkostenvoordeel
verloond uur
Werkgevers liggen nog steeds op koers om de doelstelling van 100.000 extra banen voor arbeidsbeperkten voor 2026 te behalen. Om u verder op weg te helpen, gaat het één en ander veranderen. Nu kunt u nog maximaal drie jaar het loonkostenvoordeel (LKV) krijgen voor werknemers die binnen de doelgroep van de banenafspraak vallen. De staatssecretaris wil die maximale termijn laten vervallen, zodat u structureel een LKV kunt blijven ontvangen. Ook wil de staatssecretaris bonussen uitdelen aan werkgevers die meer banen realiseren dan zij op basis van hun quotum verplicht zijn. De bonus verloopt via het bestaande LKV, door het te verhogen met € 3,77 euro per verloond uur. De hoogte van de bonus hangt dus af van het aantal verloonde uren in één kalenderjaar van de werknemer.