3.6 Aangifte loonheffingen
slechts een deel
Belaste kostenvergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan werknemers moeten uiteraard ook terugkomen in de aangifte loonheffingen van uw organisatie. Als slechts een deel ervan belast loon vormt, neemt u alleen dat belaste deel op in de loonaangifte.
Vergoedingen
Belaste kostenvergoedingen uit kolom 3 van de loonstaat horen thuis – als onderdeel van het totale belaste loon in geld van de werknemer – in de rubriek Loon in geld, in het deel van de loonaangifte met de werknemersgegevens.
uitzondering
Onbelaste kostenvergoedingen aan werknemers – zowel die gericht zijn vrijgesteld als die onbelast zijn vanwege gebruik van de vrije ruimte – neemt u niet op in de loonaangifte. De gericht vrijgestelde reiskostenvergoeding is een uitzondering. In de rubriek Bedrag vergoeding reiskosten vult u het bedrag in dat u de werknemer in het betreffende tijdvak aan reiskosten vanwege een gerichte vrijstelling onbelast heeft vergoed (maximaal € 0,19 per zakelijke kilometer).
Kostenvergoedingen ten laste van de vrije ruimte hebben alleen invloed op de loonaangifte als door de aanwijzing als eindheffingsloon de vrije ruimte wordt overschreden. Dan moet uw organisatie over het bovenmatige 80% eindheffing betalen, wat u in de aangifte moet verwerken.
Natura
apart vermelden
U moet belaste verstrekkingen en terbeschikkingstellingen uit kolom 4 van de loonstaat opnemen in de rubriek Waarde niet in geld uitgekeerd loon, in het deel van de loonaangifte met de werknemersgegevens. Het eventuele privégebruik van een auto van de zaak moet u ook nog apart vermelden, te weten in de rubriek Waarde privégebruik auto. Aan privégebruik vermeldt u in die rubriek de forfaitaire waarde vóór aftrek van de eventuele eigen bijdrage hiervoor van de werknemer.
Let op: onbelaste kostenvergoedingen aan en loon in natura van werknemers mag u niet tot hun vast overeengekomen loon rekenen. De betreffende bedragen horen namelijk niet thuis in de rubriek Contractloon.