U bent hier

1.2 Wetgeving rondom aanpassing contractvormen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: mei 2023

ketenbepaling

De WWZ moest ervoor zorgen dat de arbeidsmarktpositie van flexibele werknemers zou verbeteren. Er bestond namelijk een tweedeling tussen werknemers met een vast contract en werknemers met een tijdelijk contract. Het is de WWZ onvoldoende gelukt om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om werknemers een vast contract aan te bieden. De WAB is ingevoerd op 1 januari 2020 om werknemers meer zekerheid te geven, zonder dat dit ten koste gaat van flexibiliteit voor werkgevers op de punten waar ze die nodig hebben. De WAB verlengde de ketenbepaling voor tijdelijke contracten weer van twee naar drie jaar. Werknemers krijgen hierdoor pas na drie jaar (of na drie tijdelijke contracten) recht op een vast contract.

1.2.1 Basiscontract in plaats van oproepcontract

uitzendkracht

Minister Van Gennip van SZW heeft in juli 2022 in de ‘Hoofdlijnenbrief Arbeidsmarkt’ en in april 2023 via een Kamerbrief de plannen uiteengezet van het kabinet om de arbeidsmarkt opnieuw te hervormen. In plaats van het nulurencontract en het min-maxcontract komen vaste basiscontracten met een minimumaantal uren waarvoor werkgevers de werknemers moeten inroosteren. Werknemers moeten daarnaast beschikbaar zijn voor maximaal 30% extra uren. Voor bijbanen blijft een oproepcontract wel toegestaan en jaarurennormen mogen ook nog. Uitzendkrachten moeten na 52 gewerkte weken een contract met meer zekerheid krijgen. Ook krijgen ze na drie jaar recht op een vast contract en moeten álle arbeidsvoorwaarden gelijkwaardig zijn aan de arbeidsvoorwaarden van de werknemers van de inlener.

1.2.2 Ketenbepaling

De keten van tijdelijke contracten begint opnieuw te lopen als een dienstverband vijf jaar is onderbroken. Nu is deze minimale tussenpoos ‘slechts’ zes maanden (en een dag). Studenten en scholieren zijn hiervan uitgezonderd, uitzendkrachten niet. De optie om voor seizoenarbeiders af te wijken, blijft bestaan. Andere afwijkopties via de cao vervallen. Ook moet er een arbeidscommissie komen om kwetsbare werknemers makkelijker toegang tot het recht te geven.

De andere geplande maatregelen leest u op rendement.nl/hrdossier. Het is de verwachting dat het kabinet in 2024 meerdere wetsvoorstellen naar de Tweede Kamer stuurt voor het beter reguleren van flexibele contractvormen.