U bent hier

10.2 Ontslag op staande voet

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: mei 2023

direct

De redenen om een werknemer te ontslaan op grond van verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer lijken op de redenen voor ontslag op staande voet. Alleen is er dan sprake van een dringende reden en zegt u per direct de arbeidsovereenkomst op met de werknemer. De wet geeft een aantal voorbeelden van zo’n dringende reden, zoals:

  • misleiding;
  • diefstal;
  • grove belediging;
  • bedreiging.

Onverwijld

subjectief

Bij ontslag op staande voet vanwege een dringende reden, waarbij u genoodzaakt bent de arbeidsovereenkomst per direct te eindigen, is het belangrijk dat u het ontslag onverwijld geeft. Dit betekent dat u het ontslag zo snel mogelijk moet geven nadat de aanleiding ervoor bij u bekend is geworden. Ook moet u dan direct bij de werknemer de reden van zijn ontslag aangeven. Als u draalt met het geven van het ontslag, kan daaruit worden afgeleid dat de dringende reden subjectief gezien niet dringend genoeg is.

U mag wel enige tijd nemen om de werknemer te horen en te onderzoeken of de dringende reden, zoals diefstal of bedreiging, daadwerkelijk gaande is. Ook mag u juridisch advies inwinnen.

10.2.1 Onmiddellijk vertrek

herplaatsing

Bij ontslag op staande voet moet de werknemer direct vertrekken en hoeft u geen rekening te houden met een opzegtermijn, opzegverbod of met de herplaatsingsinspanning. U hoeft vaak ook geen transitievergoeding te betalen.

Vergoeding

regelmatige opzegging

Als de werknemer met opzet of door zijn schuld de dringende reden heeft gegeven voor het ontslag, is hij zelfs een vergoeding aan uw organisatie verschuldigd. De hoogte van die vergoeding is gelijk aan het bedrag aan loon voor de termijn dat het contract bij regelmatige opzegging had moeten voortduren, of bij een tijdelijk contract (zonder tussentijds opzegbeding), van rechtswege zou zijn geëindigd.

Bij ontslag op staande voet geldt dat de werknemer na uitdiensttreding geen recht heeft op een WW-uitkering, omdat hij verwijtbaar werkloos is geworden.

Aanvechten

vorderen

Als de werknemer van mening is dat u het ontslag op staande voet onterecht heeft gegeven, kan hij binnen een termijn van twee maanden (na de dag waarop u de arbeidsovereenkomst beëindigt) het ontslag aanvechten en loondoorbetaling vorderen bij de kantonrechter. Daarna vervalt deze mogelijkheid.

Werknemer niet verwijtbaar, ontslag wel terecht

depressie

Een werknemer verzuimt veel en komt regelmatig niet opdagen voor zijn werk. Dit is het gevolg van een alcoholverslaving en depressie. Als de werknemer voor de zoveelste keer niet kan werken omdat hij dronken is, krijgt hij ontslag op staande voet. De rechter oordeelt dat sprake is van een dringende reden voor ontslag, maar dat die dringende reden niet verwijtbaar is aan de werknemer. Zijn gedrag wordt immers gedreven door depressie en alcoholmisbruik. Ondanks het ontbreken van verwijtbaarheid is het ontslag op staande voet rechtsgeldig gegeven.

Hoge Raad, 29 september 2000, ECLI (verkort): AA7283

10.2.2 Ontslag op staande voet werkgever

liegen

misdrijf

Hieronder vindt u enkele voorbeelden waarbij u ontslag op staande voet kunt geven:

  • Als de werknemer u bewust verkeerd heeft voorgelicht over zijn kennis en vaardigheden bij het sluiten van de arbeidsovereenkomst of heeft gelogen over de reden voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst bij zijn vorige werkgever.
  • Als de werknemer een misdrijf pleegt, wat leidt tot een vertrouwensbreuk.
  • Als de werknemer u, uw familie of andere werknemers mishandelt, beledigt of bedreigt of probeert over te halen om handelingen te verrichten die in strijd zijn met de wet.
  • Als de werknemer zichzelf of anderen opzettelijk in gevaar brengt.
  • Als hij geheimhoudingsafspraken overtreedt.

Naar de rechter

alternatief

Twijfelt u of bepaald gedrag ernstig genoeg is voor een ontslag op staande voet, dan kan de route van ontbinding wegens (ernstig) verwijtbaar handelen of nalaten een goed alternatief zijn.

Ontslag op staande voet tijdens re-integratie

controlevoorschriften

Als een werknemer een keer de re-integratieverplichtingen niet nakomt, levert dit in ieder geval géén dringende reden voor een ontslag op staande voet op. Het ontslag op staande voet is een extreem middel, dat u niet zomaar mag toepassen. Voor een geldig ontslag op staande voet moet er sprake zijn van bijzondere omstandigheden. Denk aan een werknemer die stelselmatig controlevoorschriften of andere geldende re-integratieafspraken blijft schenden, ondanks dat hij hiervoor eerder al schriftelijke waarschuwingen of andere sancties heeft ontvangen.

10.2.3 Ontslag op staande voet werknemer

billijke vergoeding

onvoldoende werk

Een werknemer kan ook zelf de arbeidsovereenkomst willen ontbinden, omdat de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Als de rechter oordeelt dat er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen aan de zijde van de werkgever, kan hij op verzoek van de werknemer bepalen wanneer de arbeidsovereenkomst moet eindigen en een billijke vergoeding – bovenop de transitievergoeding – toekennen. Redenen waarom een werknemer ontslag op staande voet neemt, zijn bijvoorbeeld:

  • Als de werkgever de werknemer en zijn familie bedreigt of mishandelt of ze verleidt om illegale praktijken te verrichten (of de werkgever hier iemand anders voor inzet).
  • Als de werkgever het loon niet tijdig uitbetaalt.
  • Als de werkgever onvoldoende werk geeft, terwijl het loon van de werknemer daarvan afhankelijk is.
  • Als de werkgever ‘grovelijk’ zijn plichten uit de arbeidsovereenkomst niet nakomt.
  • Als de werknemer werk moet verrichten terwijl dat gevaarlijk is voor zijn leven, gezondheid of goede naam.

Ontslag voor solliciteren onder werktijd

Het tijdelijke contract van een werknemer zou niet worden verlengd. Nog voor de einddatum werd hij op staande voet ontslagen, omdat hij onder werktijd privéactiviteiten bleek uit te voeren, zoals sollicitaties. De werknemer wilde het ontslag laten vernietigen bij de rechter.

Geen openheid

bedrijfsauto

schadevergoeding

De werkgever stelde dat de werknemer ernstig verwijtbaar had gehandeld door onder werktijd naar sollicitatie-afspraken te gaan en daarvoor zonder toestemming de bedrijfsauto te gebruiken. Ook waren er andere privéafspraken. De rechter oordeelde dat de werkgever onverwijld had opgezegd om een dringende reden, en die reden aan de werknemer had verteld. Op basis van de aangeleverde documenten bleek dat de werknemer meermaals had nagelaten om openheid van zaken te geven. Gelet op onder andere het korte dienstverband, was het ontslag gerechtvaardigd. De werknemer kreeg geen vergoedingen en moest een schadevergoeding ophoesten.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 15 november 2022, ECLI (verkort): 8122