12.3 Ontslag vanwege de i-grond
WAB
Door de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) mag u sinds 1 januari 2020 in een ontbindingsverzoek twee of meerdere ‘onvoldragen’ ontslaggronden met elkaar combineren om tot een ‘voldragen’ ontslaggrond te komen. Dit kan onder de zogenoemde cumulatiegrond, de i-grond. Bij het combineren van verschillende ontslaggronden moet u wel de a-grond (bedrijfseconomische redenen), de b-grond (langdurige arbeidsongeschiktheid) en de f-grond buiten beschouwing laten. Reden om ontslaggrond f van de cumulatiegrond uit te zonderen, is dat het niet mogelijk is om een ernstig gewetensbezwaar slechts gedeeltelijk te hebben.
Het is belangrijk om de cumulatiegrond goed te motiveren. Het blijkt vaak onvoldoende om alleen te verwijzen naar de afzonderlijke ontslaggronden. U moet ook uitleggen waarom er sprake zou zijn van een voldragen i-grond.
Extra vergoeding
combinatie
Denk voor de cumulatiegrond aan een werknemer die niet zo goed functioneert en ook regelmatig in de clinch ligt met collega’s. De kantonrechter zal een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst op basis van alleen disfunctioneren of alleen een verstoorde arbeidsrelatie mogelijk niet accepteren, maar een combinatie van beide gronden wél. Voor zo’n combinatie past u de i-grond toe. Mogelijk moet u van de rechter voor dit ‘makkelijkere’ ontslag wel een extra vergoeding betalen (een bedrag van maximaal de helft van de transitievergoeding). Als de rechter die extra vergoeding wil toekennen, moet hij de partijen hierover informeren. U kunt dan binnen een door de rechter te stellen termijn eventueel uw verzoek tot contractontbinding intrekken.
Escalatie rondom werkvakantie in Oostenrijk
escaleren
In een rechtszaak ging het om een commercieel directeur die zonder communicatie naar Oostenrijk vertrok, voor vakantie én werk. Hij miste hierdoor een belangrijk overleg. In Oostenrijk kreeg de werknemer last van zijn rug, waardoor hij niet terug naar Nederland kon rijden. Toch werd hij onder druk gezet om terug te komen (tijdens een coronalockdown), waarna de boel escaleerde. De werkgever liet plots weten dat hij het ontslag van de werknemer accepteerde. De werknemer ontkende ontslag te hebben genomen en zette zijn werk op afstand voort.
Opstelling
Vanwege het gedrag rond zijn vakantie en eerdere klachten van collega’s over agressie van de werknemer, miste de werkgever vertrouwen voor een verdere samenwerking. In de rechtszaak werd de arbeidsovereenkomst beëindigd op de i-grond. De rechter verweet de werknemer onder meer zijn opstelling rond zijn verblijf in Oostenrijk. Maar ook de werkgever zat fout door zonder bewijs vol te houden dat de werknemer ontslag had genomen. Voortzetting van de arbeidsovereenkomst was niet reëel, maar de transitievergoeding werd niet verhoogd.
Rechtbank Gelderland, 14 april 2021, ECLI (verkort): 3894