U bent hier

Onderneming & Salaris
Het nieuwe pensioenstelsel2. Goed voorbereid de ­toekomst in2.11 Pensioenovereenkomst

2.11 Pensioenovereenkomst

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: september 2023

verwijzing

De pensioenovereenkomst is wat de werkgever met de werknemers over het pensioen is overeengekomen. Of wat sociale partners met elkaar over het pensioen zijn overeengekomen. Vaak leest u dit terug in de arbeidsovereenkomst, een personeelshandboek of de cao. Soms komt de pensioenovereenkomst neer op niet meer dan een verwijzing naar een bepaald pensioenreglement (bijvoorbeeld bij bedrijfstakpensioenfondsregelingen).

Het is altijd van belang om vast te stellen hoe de pensioenovereenkomst luidt, want iedere wijziging van de pensioenovereenkomst moet in principe met instemming van de werknemer (zie hiervoor ook hoofdstuk 7).

Pensioendriehoek

rechten en plichten

Het is vervolgens aan de uitvoerder om de afspraken van uw organisatie met de werknemers dienovereenkomstig uit te voeren (de afspraken hierover met de uitvoerder staan in een uitvoeringsovereenkomst) en de rechten en plichten van de werknemers vast te leggen in een pensioenreglement. De pensioenovereenkomst staat dus altijd voorop. Deze wettelijke systematiek staat bekend als de pensioendriehoek. De drie zijden van die driehoek zijn dan dus de pensioenovereenkomst, het pensioenreglement en de uitvoeringsovereenkomst (zie paragraaf 2.12).

Eenzijdig wijzigingsbeding

niet volledig vrij

Pensioen is een arbeidsvoorwaarde. Arbeidsvoorwaarden mogen niet zomaar gewijzigd worden. Ga vooral na of de arbeidsovereenkomst van uw organisatie een zogenoemd eenzijdig wijzigingsbeding heeft. In feite staat dan in de arbeidsovereenkomst dat het de werkgever is toegestaan de arbeidsvoorwaarden (of: de pensioenregeling) eenzijdig te wijzigen. Ook met zo’n beding is uw organisatie niet volledig vrij in het wijzigen. Er geldt dan namelijk altijd nog een strenge juridische toets.