9.1 Bezwaar maken
binnen zes weken
bij welk belastingkantoor
Zoals gezegd, start een fiscale procedure met het maken van bezwaar. Dat kunt u doen binnen zes weken na dagtekening van de beschikking of aanslag waartegen u bezwaar heeft.
Waar
ontvangstdatum
In de beschikking of aanslag staat bij welk belastingkantoor u uw bezwaar moet indienen. Uw bezwaarschrift wordt dan door een andere medewerker van de Belastingdienst in behandeling genomen en dus niet door de inspecteur die de looncontrole heeft uitgevoerd. Stuurt u uw bezwaar naar het verkeerde belastingkantoor, dan zal dat het zo snel mogelijk doorsturen naar het juiste kantoor. De ontvangstdatum bij het eerste belastingkantoor blijft dan als ontvangstdatum staan. U krijgt schriftelijk bevestiging van ontvangst.
Uw bezwaar is op tijd als de Belastingdienst het voor afloop van de zeswekentermijn binnen heeft. Bij versturing per post is uw bezwaar op tijd als u het voor het einde van de zeswekentermijn ter post bezorgt en de fiscus het niet later dan een week na afloop van die termijn ontvangt.
niet-ontvankelijk
Komt uw bezwaarschrift te laat binnen, dan zal de belastinginspecteur het niet-ontvankelijk verklaren. Meestal behandelt de inspecteur uw bezwaar dan wel ambtshalve zoals dat heet, maar tegen zijn uitspraak kunt u dan geen verdere gerechtelijke stappen meer ondernemen. Zorg dus altijd dat u een bezwaar tijdig indient!
Gegevens
schriftelijk
Uw bezwaarschrift moet schriftelijk en in de Nederlandse taal zijn opgesteld en minimaal deze gegevens bevatten:
- naam en adres van de indiener/belanghebbende;
- dagtekening;
- het nummer of kenmerk van de beschikking of aanslag waartegen u bezwaar maakt (stuur daar ook een kopie van mee);
- motivering;
- ondertekening.
Als één van deze punten ontbreekt, geeft de inspecteur u meestal de gelegenheid om uw bezwaar binnen een bepaalde termijn alsnog in orde te maken.
uitstel van betaling
Verder is het verstandig om ook in uw bezwaarschrift op te nemen dat u ook bezwaar maakt tegen de eventuele boete of belastingrente in de betreffende beschikking of aanslag, dat u verzoekt om uitstel van betaling van het bestreden bedrag aan loonheffingen en dat u verzoekt om een vergoeding van de gemaakte kosten.
Pro forma
motivering volgt snel
In de praktijk kan het tijdig indienen van een bezwaarschrift dat aan alle eisen voldoet problemen geven. Vooral het goed motiveren ervan kan lastig zijn als u nog niet over alle benodigde informatie beschikt. In dat geval kunt u ook een zogenoemd pro-formabezwaar indienen. Dit bezwaarschrift voldoet dan aan alle eisen maar bij de motivering geeft u aan dat die zo snel mogelijk volgt. Op die manier kunt u uw bezwaar tijdig indienen en dus de mogelijkheid tot verdere gerechtelijke stappen veilig stellen. Meestal krijgt u dan vier weken de tijd om uw bezwaar alsnog te motiveren.
Soms kunt u de bezwaarfase overslaan
prorogatie
Is het van tevoren al duidelijk dat de bezwaarfase nergens toe zal leiden – bijvoorbeeld omdat het bij het overleg met de controleambtenaar al duidelijk was dat u het niet met elkaar eens zult worden – dan kunt u deze stap overslaan. Vraag in uw bezwaarschrift dan om zogenoemde prorogatie. Als de Belastingdienst hiermee akkoord gaat, wordt uw bezwaar direct doorgestuurd naar de rechtbank, die het dan als beroepschrift in behandeling neemt.