U bent hier

2.2 Re-integratie

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: mei 2024

tweede spoor

Uw organisatie is verplicht om zich in te zetten voor de re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers. De re-integratie hoeft niet per se bij uw eigen organisatie plaats te vinden, maar kan ook bij een andere werkgever gebeuren: de zogeheten re-integratie tweede spoor.

Als de dienstbetrekking met een zieke werknemer binnen de periode van 104 weken eindigt, neemt UWV de re-integratie over, tenzij uw organisatie eigenrisicodrager voor de Ziektewet is (zie ook hoofdstuk 5). Als UWV de re-integratie overneemt, hoeft u geen re-integratieverslag te maken.

De werknemer moet zich ook inzetten voor zijn re-integratie. Hij zal bijvoorbeeld de passende arbeid moeten verrichten die u hem aanbiedt.

Verplichtingen

binnen één week melden

melden bij UWV

alle stukken toezenden

Qua re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers heeft u met onder meer de volgende verplichtingen te maken:

  • Binnen één week meldt u de arbeidsongeschiktheid bij de arbodienst of bedrijfsarts. Als de werknemer onder het vangnet van de Ziektewet valt (zie ook paragraaf 2.3), moet u de arbeidsongeschiktheid ook doorgeven aan UWV. Wanneer dat precies moet gebeuren, is afhankelijk van de specifieke situatie (zie paragraaf 3.1).
  • Binnen zes weken moet u een re-integratiedossier gaan bijhouden, tenzij het een werknemer met de AOW-gerechtigde leeftijd betreft.
  • Uiterlijk in de zesde week moet de bedrijfsarts een probleemanalyse opstellen.
  • Uiterlijk in de achtste week moet u samen met de werknemer een plan van aanpak voor de re-integratie opstellen, tenzij het een werknemer met de AOW-gerechtigde leeftijd betreft.
  • Uiterlijk op de eerste werkdag na 42 weken ziekte moet u de arbeidsongeschiktheid melden bij UWV, tenzij dat al op een eerder moment moest gebeuren (zie ook paragraaf 3.1).
  • Tussen week 46 en 52 moet u samen met de werknemer een eerstejaarsevaluatie opstellen.
  • Na 88 weken stuurt UWV de werknemer informatie over het aanvragen van een WIA-uitkering, waarvan u op de hoogte wordt gesteld.
  • Uiterlijk in de 91e week moet u samen met de werknemer een eindevaluatie van het plan van aanpak opstellen. En u moet de werknemer alle voor zijn WIA-aanvraag benodigde (kopie)stukken uit het re-integratieverslag toezenden.
  • Uiterlijk in de 93e week moet de werknemer een WIA-uitkering aanvragen bij UWV.
  • Na 104 weken ontvangt de (ex-)werknemer een (voorschot op de) WIA-uitkering als alles in orde is.

Voor een werknemer die zes tot tien weken na de eerste ziektedag uit dienst gaat, kunt u volstaan met een verkort re-integratieverslag. Blijft de werknemer na zijn eerste ziektedag nog hooguit zes weken in dienst, dan hoeft u helemaal geen re-integratieverslag te maken.