U bent hier

9.1 Ingeleend personeel

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: oktober 2015

duurder

Het inlenen van personeel kan via een uitzendconstructie of een payrollconstructie verlopen. Het verschil tussen deze twee is dat het uitzendbureau ook de werving en selectie van het personeel regelt, terwijl uw onderneming dat voor een payrollkracht zelf verzorgt. Bij payroll besteedt u min of meer puur de (salaris)administratieve kant uit. Dit maakt ook dat inlenen via een uitzendbureau duurder is dan via een payrollbureau, omdat een uitzendbureau uw onderneming meer werkzaamheden uit handen neemt.

Misbruik

geen dienst­betrekking

in tarief verwerkt

Als uw onderneming uitzend- of payrollkrachten inschakelt, ontstaat er geen inhoudingsplicht voor uw onderneming omdat er tussen uw onderneming en de ingeleende kracht geen dienstbetrekking bestaat. Deze krachten zijn in dienst bij het uitzend- of payrollbureau, dat hen aan uw onderneming uitbesteedt voor het verrichten van werkzaamheden. Het uitzend- of payrollbureau is dus de inhoudingsplichtige partij. U betaalt het uitzend- of payrollbureau voor de inlening, maar hoeft verder geen loonbelasting/premie volksverzekeringen in te houden en dit ook niet samen met de verschuldigde premies werknemersverzekeringen of werkgeversheffing ZVW aan de Belastingdienst af te dragen. Uiteraard zitten deze componenten wel in het tarief van het uitzend- of payrollbureau verwerkt.

gelijkere rechten

Om misbruik van zulke inleenconstructies te voorkomen, zijn er onlangs bepaalde wijzigingen ingegaan en staan er ook nog wijzigingen op stapel. Al deze wijzigingen moeten ervoor zorgen dat er gelijkere rechten ontstaan voor ingeleende krachten ten opzichte van de werknemers van de onderneming waaraan zij worden uitgeleend.

Uitzendkrachten

inleners­beloning

Zoals in paragraaf 1.3 al is aangegeven, hebben uitzendkrachten sinds 30 maart 2015 recht op hetzelfde loon als de andere werknemers in dienst bij uw onderneming met een vergelijkbare functie, de zogeheten inlenersbeloning. Dit geldt vanaf de eerste dag dat deze krachten bij uw onderneming aan de slag gaan.

Het recht op dezelfde beloning voor uitzendkrachten als voor uw eigen werknemers kan betekenen dat u een hoger uitzendtarief moet betalen. Als uitzendkrachten door dit recht een hoger loon moeten krijgen, zal het uitzendbureau dit immers doorberekenen aan uw onderneming.

Voor de volgende uitzendkrachten geldt genoemd recht op gelijke beloning echter niet, maar is er een afwijkende beloningsregeling van toepassing:

  • die een contract voor onbepaalde tijd met het uitzendbureau hebben;
  • die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben (bijvoorbeeld schoolverlaters en langdurig werklozen);
  • die worden bemiddeld vanuit de Participatiewet;
  • die door het uitzendbureau van werk naar werk worden begeleid.

Aansprakelijk voor juiste loonbetaling

(cao-)loon

Sinds 1 juli 2015 kan de Belastingdienst uw onderneming aansprakelijk stellen voor de uitbetaling van het (cao-)loon waar ingeleende uitzendkrachten en in de arm genomen (onder)aannemers recht op hebben.

dezelfde voorwaarden

De benadeelde moet wel eerst proberen om het achterstallige loon via zijn eigen opdrachtgever te krijgen, maar als dat niet lukt, kan hij via de fiscus dus bij uw onderneming aankloppen.

Payrollkrachten

Ook payrollkrachten moeten recht krijgen op dezelfde arbeidsvoorwaarden als die van de werknemers die direct bij uw onderneming in dienst zijn.

recht op beloning

Op dit moment kunnen payrollkrachten nog langere tijd tegen andere – minder gunstige – arbeidsvoorwaarden dan die van uw onderneming werken, omdat de arbeidsvoorwaarden van het payrollbureau op hen van toepassing zijn. De bedoeling is echter om dit ook voor payrollkrachten te veranderen, zodat zij – net als uitzendkrachten – recht krijgen op een beloning die overeenkomt met die van de werknemers van uw onderneming.