6.4 Inleveren tijdens dienstverband
ongeacht de reden
Bij inlevering van een auto van de zaak tijdens het dienstverband, ongeacht de reden ervan, bent u verplicht om na te gaan of de werknemer recht heeft op een vergoeding. Het privégebruik van de auto vormt immers loon in natura, met het logische gevolg dat het inleveren van de auto loonverlies voor de werknemer inhoudt. Dit loonverlies moet uw onderneming compenseren, tenzij u vooraf met de werknemer heeft afgesproken dat dit niet gebeurt. Zo’n vergoeding vormt regulier loon voor de loonheffingen.
Redelijk
hoogte vergoeding
goed vergelijken
Er zijn geen eenduidige regels voor het bepalen van de hoogte van de vergoeding als een werknemer zijn auto van de zaak moet inleveren. U moet dus zelf vaststellen wat een redelijke compensatie is. Als maatstaf hierbij kunt u de bijtelling wegens privégebruik hanteren. U kunt ook te rade gaan bij het Auto Dashboard van de ANWB om de gemiddelde maandkosten van een bepaalde auto te bepalen. Een andere mogelijkheid is aan te sluiten bij de kosten van openbaar vervoer. Het vooraf goed vergelijken van de opties kan u veel geld besparen. Het maakt immers nogal uit of u de prijs van de auto of de reisafstand als uitgangspunt neemt.
Auto inleveren bij schorsing of ontslag
boeteclausule
Leg in de autoregeling goed vast wat er met de auto van de zaak gebeurt als een werknemer wordt geschorst of tijdelijk op non-actief wordt gesteld of al dan niet vrijwillig wordt ontslagen. Het verdient aanbeveling om hem zijn auto dan te laten inleveren. U kunt bovendien in de arbeidsovereenkomst een boeteclausule opnemen voor als de werknemer de auto later inlevert dan is afgesproken.