U bent hier

6.1 Vakantie

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: augustus 2020

Als bijtellen voor de auto van de zaak nodig is, moet u dat ook tijdens de vakantie van de werknemer blijven doen.

Het maakt voor de bijtelling tijdens een vakantieperiode geen verschil of de werknemer met de auto van de zaak op vakantie gaat of deze juist die periode ongebruikt voor zijn deur heeft staan. De auto staat de werknemer feitelijk ter beschikking en dus moet u blijven bijtellen.

vervangende auto

Als de werknemer voor de vakantie een vervangende auto van de zaak krijgt, zorg dan dat u voor de juiste periode op grond van de juiste auto bijtelt (zie ook paragraaf 4.1).

bijtellen voor hele jaar

Het is zelfs mogelijk dat de werknemer zijn auto van de zaak normaal gesproken nauwelijks privé gebruikt en u daarom niet bijtelt, maar dat hij door het gebruik in de vakantie ineens wel boven de vijfhonderd privékilometer op jaarbasis uitkomt. U zult dan moeten bijtellen voor het gehele deel van het jaar dat de auto de werknemer ter beschikking staat (dus niet alleen voor de vakantieperiode). Hierdoor kan correctie van voorgaande tijdvakken nodig zijn! Dit is uiteraard niet het geval als de werknemer een Verklaring geen privégebruik auto heeft, aangezien het onrechtmatige privé­gebruik dan zijn verantwoordelijkheid is (zie paragraaf 2.2).

Huur van auto van de zaak voorkomt bijtelling niet

niet buiten beschouwing

Als u met de werknemer een huurovereenkomst sluit voor het gebruik van de auto van de zaak op vakantie, voorkomt dat de bijtelling wegens privégebruik niet. U kunt de gemaakte kilometers tijdens de vakantie van de werknemer namelijk niet buiten beschouwing laten als de werknemer voor die periode huur betaalt voor de auto van de zaak. U kunt het huurbedrag onder voorwaarden wel als eigen bijdrage voor privégebruik in mindering brengen op de bijtelling (zie ook paragraaf 4.4).

Stopzetten

auto inclusief sleutels

Alleen als de werknemer de auto inclusief sleutels en autopapieren voor de vakantie inlevert, mag u de bijtelling tijdens de vakantieperiode stopzetten. De auto staat hem dan immers niet meer ter beschikking. Deze situatie doet zich ook voor als de werknemer door de coronacrisis thuis moet werken en daardoor de auto van de zaak niet gebruikt. De bijtelling is alleen te voorkomen als hij de auto inlevert en afspraken maakt met de werkgever over de auto.

Bijdrage

kosten in het buitenland

Een aandachtspunt bij gebruik van de auto van de zaak tijdens de vakantie zijn de kosten die de werknemer dan maakt, bijvoorbeeld benzine- en tolkosten in het buitenland. U kunt hem die kosten zonder meer onbelast vergoeden (of direct betalen via bijvoorbeeld een tankpas), omdat er sprake is van een vergoeding van intermediaire kosten, ongeacht dat het hier om privégebruik van die auto gaat.

compensatie

Het kan natuurlijk zijn dat uw onderneming er niet op zit te wachten om voor deze privékosten op te draaien. U kunt er dan voor kiezen om de kosten niet te vergoeden (of te betalen), of om dat wel te doen maar ter compensatie de eigen bijdrage van de werknemer (tijdelijk) te verhogen. Als duidelijk is vastgelegd dat een (tijdelijk) verhoogde eigen bijdrage dient voor privégebruik van de auto van de zaak, kunt u die in mindering brengen op de bijtelling wegens privégebruik (zie ook paragraaf 4.4).

Door aftrek van de eigen bijdrage die tijdelijk is verhoogd ter compensatie van de vergoeding van privékosten tijdens een vakantie, houdt de werknemer er per saldo een lagere bijtelling aan over. Dat scheelt u aan loonheffingen.