U bent hier

Onderneming & Salaris
Auto van de zaak1. Een auto ter beschikking stellen aan werknemers1.7 Schade

1.7 Schade

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: augustus 2020

kosten verhalen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook parkeerschade zonder afzender is een bekend fenomeen, net als het tanken van de verkeerde brandstof. Bij een auto van de zaak moet vooraf duidelijk zijn (vastgelegd) wie verantwoordelijk is voor eventuele schade: uw onderneming of de werknemer. Als schade ontstaat terwijl de werknemer de auto van de zaak privé gebruikt, kunt u de kosten in principe op hem verhalen. Ontstaat de schade tijdens uitvoering van de werkzaamheden, dan is uw onderneming in principe verantwoordelijk voor de kosten.

vaak meningsverschillen

U kunt schriftelijk afspreken dat werknemers ook dan in bepaalde gevallen voor de schade opdraaien, maar dat mag alleen voor zover zij verzekerd zijn voor die aansprakelijkheid. In de praktijk ontstaan er vaak meningsverschillen over de aansprakelijkheid en moet de rechter eraan te pas komen om een oordeel te vellen.

Roekeloos

schade verhalen

Als de werknemer roekeloos met de auto van de zaak omgaat of als de schade door opzet of verwijtbaar handelen is ontstaan, kunt u de schade op hem verhalen, ook al is deze tijdens het werk opgelopen. Denk aan schade als gevolg van onbehoorlijk gebruik of slecht onderhoud of rijden onder invloed van drank, drugs of medicijnen. Het is verstandig om ook hierover een bepaling op te nemen in de gebruikersovereenkomst.

Bijdrage

eigen bijdrage

U kunt verder met de werknemer afspreken dat hij een eigen bijdrage betaalt als door zijn schuld de auto van de zaak meerdere schades per jaar oploopt. Of bijvoorbeeld dat de werknemer een eigen risico heeft per schadegeval dat is ontstaan tijdens het privégebruik van de auto van de zaak, waarbij woon-werkverkeer dan als privégebruik geldt.

Leg vooraf schriftelijk vast dat u gerechtigd bent om het bedrag van een eigen risico en de extra kosten van de verzekeringspremie van de werknemer terug te vorderen.

in mindering brengen

Een eigen bijdrage mag u onder voorwaarden in mindering brengen op de bijtelling wegens privégebruik (zie paragraaf 4.4), tenzij de schade het gevolg is van onrechtmatig of onzorgvuldig handelen van de werknemer (opzet of roekeloosheid). Vaak wordt afgesproken dat werknemers bij het eerste schadegeval in een jaar geen eigen bijdrage betalen.