U bent hier

Onderneming & Fiscus
Werkkostenregeling8. Keuzes maken8.1 Keuzemoment

8.1 Keuzemoment

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: oktober 2019

fiscale genietings­moment

De keuze om loon al dan niet als eindheffingsloon aan te wijzen, moet u uiterlijk maken op het zogeheten fiscale genietingsmoment. Het fiscale genietingsmoment is het moment dat zich van de volgende vijf momenten het eerst voordoet:

  • U betaalt het loon.
  • U verrekent het loon.
  • U stelt het loon ter beschikking.
  • Het loon wordt rentedragend.
  • Het loon wordt vorderbaar en inbaar.

Praktijk

uiterlijk

In de praktijk houdt dit in dat u de verwerkingskeuze dus meestal uiterlijk moet maken op het moment dat u de vergoeding of verstrekking aan de werknemer geeft. U hoeft die keuze niet bijvoorbeeld al aan het begin van het jaar te maken.

Het is niet mogelijk om vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers met terugwerkende kracht als eindheffingsloon aan te wijzen, aangezien het fiscale genietingsmoment bepalend is. Een eenmaal gemaakte verwerkingskeuze is definitief.

beslissingen en afspraken

Doordat het fiscale genietingsmoment bepalend is, zou u uw keuze voor het al dan niet verwerken als eindheffingsloon feitelijk elke periode – bijvoorbeeld elke maand – (opnieuw) kunnen maken. In de praktijk zal dat logischerwijs niet zo gaan. Voor de diverse looncomponenten en de fiscale behandeling ervan worden van tevoren beslissingen genomen en afspraken gemaakt met bijvoorbeeld werknemers en de Belastingdienst.

Corrigeren

geen terugwerkende kracht

Mocht u onverhoopt bepaalde looncomponenten verkeerd hebben verwerkt – bijvoorbeeld in strijd met van tevoren gemaakte afspraken of gedane toezeggingen over het al dan niet verwerken ervan als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte – dan kunt u de betreffende aangiftes loonheffingen uiteraard wel corrigeren. In dat geval is er immers geen sprake van aanwijzen als eindheffingsloon met terugwerkende kracht, maar van het herstellen van een (aantoonbaar) gemaakte fout.