9.2 Eigen risico dragen voor de Ziektewet
flexwerkers
stagiairs
Kiest u voor eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet, dan hoeft u het premiedeel ZW-flex niet te betalen. Bij de Ziektewet kunt u echter niet – zoals bij de WGA wel het geval is – voor álle werknemers eigenrisicodrager worden. Dit kan alleen voor de zogenoemde flexwerkers. Het gaat om de volgende arbeidskrachten:
- werknemers zonder ‘gewone’ arbeidsovereenkomst, zoals thuiswerkers en stagiairs;
- werknemers die voor uw organisaties hebben gewerkt (én verzekerd waren) en binnen vier weken nadat ze uit dienst gingen ziek werden;
- werknemers van wie de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van rechtswege eindigde tijdens ziekte.
9.2.1 Verplichtingen
lagere premie
verzuimbeleid
HR-afdeling
salaris- administratie
Als u eigenrisicodrager wordt voor de Ziektewet, betaalt uw organisatie een lagere gedifferentieerde Whk-premie, maar uw organisatie (vooral de HR-afdeling en de salarisadministratie) krijgt er verschillende verplichtingen bij:
- Samen met de bedrijfsarts of arbodienst voert uw organisatie zelf het preventie- en verzuimbeleid uit. Let op: u zult uw contract voor arbodienstverlening moeten uitbreiden.
- De HR-afdeling moet een eigen verzuimadministratie voeren en mogelijk voor deze werknemers de ziek- en hersteldmeldingen bij UWV regelen.
- Uw organisatie is zelf verantwoordelijk voor de re-integratie van de zieke (ex-)werknemer.
- Uw organisatie moet de ZW-uitkeringen van zieke ex-werknemers betalen. De salarisadministratie moet zelf het recht op die uitkeringen en de hoogte en duur ervan vaststellen. Daarvoor heeft de salarisadministratie diverse gegevens nodig:
- het dagloon volgens de sociale verzekeringen (sv-loon);
- de referteperiode;
- de socialeverzekeringsdagen (sv-dagen);
- de uitkeringshistorie, die is op te vragen bij UWV.
9.2.2 Voorwaarden
arbo-eisen
Om eigenrisicodrager voor de Ziektewet te worden moet uw organisatie voldoen aan de volgende twee voorwaarden:
- U voldoet aan de arbo-eisen. Uw ziekteverzuimbeleid moet op orde zijn. Hierover maakt u afspraken met uw arbodeskundigen of arbodienst. Deze afspraken stuurt u, met uw aanvraag voor eigenrisicodragerschap, mee naar de Belastingdienst.
- Uw organisatie is in de drie jaar voor de beoogde ingangsdatum van het eigenrisicodragerschap niet gestopt als eigenrisicodrager ZW.
9.2.3 Aanvragen en beëindigen
deadlines
Uw organisatie kan twee keer per jaar starten als eigenrisicodrager voor de ZW: per 1 januari en per 1 juli. Houd er rekening mee dat de aanvraag dertien weken voor die datum bij de Belastingdienst binnen moet zijn, dus uiterlijk 31 maart of uiterlijk 1 oktober.
Deze deadlines gelden ook voor het beëindigen van het eigenrisicodragerschap. Het formulier hiervoor is te downloaden via belastingdienst.nl.
Bestaat uw organisatie uit een hoofdvestiging en nevenvestigingen, dan kunt u alleen als geheel eigenrisicodrager voor de ZW worden.