U bent hier

Onderneming & Fiscus
Vastgoed4. Tbs-regeling4.2 Fictieve werkzaamheid

4.2 Fictieve werkzaamheid

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: april 2021

box 1

aanmerkelijk belang

Om fiscaal ongewenste handelingen rond vastgoed een stap voor te zijn bestempelt de wetgever onroerende zaken in bepaalde gevallen als een fictieve werkzaamheid. De fictie bestaat eruit dat een pand dan als werkzaamheid in box 1 van de inkomstenbelasting wordt belast. Er zijn twee situaties waarin dit aan de orde is:

  • bij terbeschikkingstelling van een pand aan een onderneming of werkzaamheid; en
  • bij terbeschikkingstelling van een pand aan de onderneming waarin u een aanmerkelijk belang heeft.

4.2.1 Start van de tbs-regeling

direct of ­indirect

Onder een werkzaamheid wordt verstaan: ‘het rendabel maken van vermogensbestanddelen door deze al dan niet tegen vergoeding, rechtens of in feite, direct of indirect ter beschikking te stellen aan een met de belastingplichtige verbonden persoon’. Als deze situatie zich voordoet, begint de tbs-regeling. Ontstaan er schulden die verband houden met de tbs-regeling, dan vallen deze ook onder de werkzaamheid. De baten en de lasten vallen dus onder dezelfde regeling.

Intentie

ter beschikking stellen

Uit jurisprudentie komt naar voren dat de tbs-regeling start op het moment van de intentie tot ter beschikking stellen, ongeacht of er een vergoeding is of wordt overeengekomen. Het maakt dus niet uit of u huurinkomsten of rente ontvangt. Als u een bedrijfspand dat u privé bezit of een ander vermogensbestanddeel ter beschikking stelt aan uw bv of aan de bv van uw partner, bijvoorbeeld door het pand te verhuren, treedt de tbs-regeling in werking.

4.2.2 Einde van de tbs-regeling

belast

stille reserve

Als de terbeschikkingstelling eindigt, zal de meerwaarde van de onroerende zaak die u ter beschikking heeft gesteld, worden belast tegen het progressieve belastingtarief van box 1 in de inkomstenbelasting. Dit betekent dat u hierover maximaal 49,5% belastingheffing bent verschuldigd. Als de onderneming van een met u verbonden persoon stopt, houdt ook uw terbeschikkingstelling op en rekent u dus ook af over de stille reserves.

Gratis ter beschikking stellen belast in box 1

voordeel

Eén van de vereisten rond de tbs-regeling betreft het ‘rendabel maken’ van een vermogensbestanddeel. Op het eerste gezicht lijkt het erop dat er voordeel uit de terbeschikkingstelling moet worden gehaald. Dit is niet het geval, want daarna staat in de wettekst ‘al dan niet tegen vergoeding’.

duurzaamheid

Ook een gratis terbeschikkingstelling wordt dus gezien als rendabel maken en valt dus onder de tbs-regeling. Er is wel enige duurzaamheid vereist voor het rendabel maken. Als u incidenteel vastgoed ter beschikking stelt, is er geen sprake van rendabel maken en dus ook geen werkzaamheid.