3.4 Schorsing en ontslag
benoeming
Iedere bestuurder kan te allen tijde worden geschorst of ontslagen door het orgaan dat de bestuurder heeft benoemd. De RvC heeft de bevoegdheid om een bestuurder te schorsen. U kunt in de statuten bepalen dat een bestuurder ook kan worden ontslagen door een ander orgaan. Heeft bijvoorbeeld de vergadering van houders van B-aandelen de bevoegdheid tot benoeming van een bestuurder? Dan kan de algemene vergadering deze bestuurder alleen ontslaan als zij daartoe op grond van de statuten de bevoegdheid heeft.
Meerderheid
In de statuten kunt u wel bepalen dat de algemene vergadering een besluit tot schorsing of ontslag alleen mag nemen met een meerderheid in een algemene vergadering waarin een bepaald gedeelte van het kapitaal is vertegenwoordigd. Als u dat doet, mag deze ‘versterkte meerderheid’ niet hoger zijn dan twee derde van de uitgebrachte stemmen die meer dan de helft van het kapitaal vertegenwoordigen. Deze grens mag u dus wel verlagen, maar niet verhogen.
Een RvC is – tenzij u in de statuten van de bv anders bepaalt – bevoegd iedere bestuurder te schorsen. Die schorsing kan door de vergadering van aandeelhouders, die bevoegd is tot benoeming, worden opgeheven.