7.4 Fiscale strafbeschikking
strafrechter
De Belastingdienst moet een keuze maken tussen de bestuursrechtelijke of strafrechtelijke afdoening. Kiest de fiscus voor strafrechtelijke afdoening, dan betekent dat niet altijd dat de zaak ook bij de strafrechter terechtkomt. Met een fiscale strafbeschikking kan de Belastingdienst namelijk ook zelf een straf opleggen.
Hoorplicht
Wet OM-afdoening
De regels voor het opleggen van een fiscale strafbeschikking zijn opgenomen in de Wet OM-afdoening. Bij een geldboete van meer dan € 2.000 is de Belastingdienst verplicht om u te horen. U krijgt de kans om uw kant van het verhaal te vertellen voordat de fiscus de fiscale strafbeschikking oplegt.
Inhoud
geen gevangenisstraf
In de strafbeschikking kan de Belastingdienst een geldboete opnemen. Het is niet mogelijk om een gevangenisstraf te eisen. Dit is een belangrijk verschil met de strafbeschikking van het Openbaar Ministerie.
Indien gewenst kan de fiscus wel een aanwijzing opnemen in de strafbeschikking. Hierin kan bijvoorbeeld staan dat u alsnog moet voldoen aan de fiscale verplichtingen.
Verzet aantekenen
veertien dagen
Wat kunt u doen tegen een fiscale strafbeschikking? Vindt u de beschikking niet terecht, dan kunt u daartegen binnen veertien dagen verzet aantekenen bij de rechtbank. Deze termijn start op het moment dat u de beschikking heeft ontvangen. Het is dan aan de officier van justitie om de beschikking aan te passen of in te trekken.