U bent hier

Onderneming & Fiscus
Dga en belastingen5. Werknemersverzekeringen5.1 Verzekeringsplicht

5.1 Verzekeringsplicht

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: november 2020

Iedereen die in Nederland in loondienst werkt, is verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Er geldt een speciale regeling voor de dga. Om te bepalen wanneer een dga verzekerd is voor de werknemersverzekeringen, heeft de overheid de ‘Regeling aanwijzing dga’ (de Regeling) in het leven geroepen.

5.1.1 Wanneer dga?

niet premieplichtig

besluiten over eigen ontslag

twee derde van de stemmen

gelijk of bijna gelijk deel

zeggenschap

twee derde

De Regeling geeft aan welke statutaire bestuurders zijn aan te merken als dga voor de werknemersverzekeringen. In dat geval bent u niet premieplichtig. U bent dga volgens de Regeling als één van de volgende situaties zich voordoet:

  • U bent bestuurder en bent, al dan niet samen met uw echtgenoot, houder van een zodanig aantal aandelen, dat u volgens de statuten van uw bv in staat bent om over uw eigen ontslag te besluiten.
  • U bent bestuurder en u bent samen met uw bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad (zoals ouders, kinderen, grootouders, broers, zussen, oom, tante, neef en nicht) en al dan niet samen met uw echtgenoot, houder van aandelen, die ten minste twee derde van de stemmen vertegenwoordigen, zodat u in staat bent om over uw eigen ontslag te besluiten.
  • Er zijn meerdere statutaire bestuurders van een bv en er is een gelijkwaardig economisch belang. Dit houdt in dat iedere bestuurder een gelijk of bijna gelijk deel van het kapitaal in de bv bezit en dat de bestuurders samen alle aandelen van de bv hebben (‘nevengeschiktheid’).
  • U bent bestuurder en heeft een zodanige zeggenschap door tussenkomst van een of meer rechtspersonen waarvan u bestuurder bent of via bv’s waarvan u samen met uw echtgenoot de aandelen houdt, dat u hierdoor over uw ontslag kunt besluiten.
  • U bent bestuurder en heeft een zodanige zeggenschap door tussenkomst van een of meer rechtspersonen waarvan u bestuurder bent of via bv’s waarvan u samen met uw echtgenoot en met zijn/haar (aangetrouwde) familieleden tot en met de derde graad de aandelen houdt die ten minste twee derde deel van de stemmen vertegenwoordigen, dat u hierdoor over uw ontslag kunt besluiten of niet tegen uw wil ontslagen kunt worden.

boete

Het komt er dus op neer dat u niet verplicht verzekerd bent als u uw eigen ontslag kunt tegenhouden. Als u geen premies afdraagt en achteraf blijkt dat u wél verzekeringsplichtig was, bent u alsnog de premies verschuldigd. Daarbovenop riskeert u een boete.

De Regeling geldt alleen voor de statutair bestuurder. Voor de niet-statutair bestuurder van uw bv, de aandeelhouder met een dienstbetrekking en familieleden van een statutair bestuurder gelden de normale regels voor het bepalen van een arbeidsrelatie (zie paragraaf 2.1).

Nevengeschiktheid

verschil maar één aandeel

U bent wél verzekerd voor de werknemersverzekeringen als u geen beslissende stem heeft in de algemene vergadering van uw bv. Maar dit geldt niet als er sprake is van nevengeschiktheid. Dit is het geval als u samen met andere bestuurders een bijna gelijk deel van de aandelen in de bv heeft en samen alle aandelen. Een bijna gelijk deel houdt in dat het verschil in het aandelenkapitaal niet meer dan de waarde van één aandeel mag zijn.

Gezagsverhouding

verplicht ­verzekerd

De fiscus kijkt of er feitelijk sprake is van een gezagsverhouding. Is er een gezagsverhouding, dan bent u verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Als u als dga in dienst bent van de bv waarin u 100% van de aandelen heeft, is er feitelijk geen sprake van een gezagsverhouding. U heeft dan zelf – via uw aandelenbezit – alle macht en kunt ook niet tegen uw wil ontslagen worden. U bent dan dus niet verplicht verzekerd.

5.1.2 Premies betalen

afdragen aan de fiscus

Valt u niet onder de genoemde situaties uit de Regeling, dan bent u wel verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Uw bv betaalt dan de premies werknemersverzekeringen en draagt die af aan de Belastingdienst. Voor de betaling van deze premies geldt een maximumpremieloon van €  57.232 (2020).

Stappenplan voor beoordelen verzekeringsplicht

formeel gezag

aandelenbezit

Voor het bepalen van de verzekeringsplicht kunt u het volgende stappenplan volgen:

  • Heeft u een arbeidsrelatie (arbeid, loon en gezag)? Is er een arbeidsovereenkomst, dan staat u onder formeel gezag van de bv.
  • Bent u statutair bestuurder van de bv? In dat geval valt u onder de Regeling aanwijzing dga.
  • Kijk naar uw aandelenbezit, dat van uw echtgenoot en bloed- en aanverwanten tot en met de derde graad.
  • Heeft u samen met uw echtgenoot voldoende stemrecht om over uw ontslag te beslissen? Zo ja, dan bent u niet verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen.
  • Heeft u samen met uw echtgenoot en bloed- en aanverwanten tot en met de derde graad tenminste twee derde van de stemmen? Zo ja, dan bent u niet verplicht verzekerd.
  • Is er sprake van nevengeschiktheid? Zo ja, dan is er geen sprake van verzekeringsplicht.
  • Zijn bovenstaande situaties niet van toepassing, dan bent u verzekerd voor de werknemersverzekeringen.