9.3 Privégebruik en BTW
regels rond privégebruik
Als dga bent u ook werknemer van uw bv en heeft u – naast de rol van werkgever – ook te maken met de regels rondom het privégebruik bij vergoedingen en verstrekkingen.
voorzieningen personeel
consumptief karakter
Er bestaat een speciale regeling voor de aftrek van BTW op kosten voor giften, relatiegeschenken en voorzieningen voor uw personeel (zoals huisvesting, fitness, ontspanning en loon in natura zoals een kerstpakket): het Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting (BUA). Daarnaast bestaan er speciale BTW-regels voor de auto van de zaak.
9.3.1 Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting (BUA)
aftrek BTW
Het BUA ziet op bedrijfskosten die ook een consumptief karakter hebben. Brengt uw bv de BTW op kosten voor giften, relatiegeschenken of personeelsvoorzieningen in aftrek, dan moet u vervolgens aan het einde van het boekjaar nagaan of u de eerder in aftrek gebrachte BTW moet corrigeren op grond van het BUA.
Het BUA geldt niet voor uitgaven voor outplacement, verhuizing en een fiets. Voor deze personeelsvoorzieningen kunt u de BTW wel volledig aftrekken als voorbelasting. De uitgaven moeten dan weer wel op rekening van uw onderneming zijn gedaan.
Corrigeren
Op basis van het BUA moet u de eerder in aftrek gebrachte voorbelasting corrigeren als de kosten per ontvanger, bijvoorbeeld per personeelslid of zakelijke relatie, per jaar meer bedragen dan € 227 exclusief BTW. Voor het verstrekken van eten en drinken aan personeel geldt een aparte regeling.
BUA heeft flink onder vuur gelegen
niet strijdig
De afgelopen jaren is er veel discussie geweest over de geldigheid van het BUA. Het Europese Hof heeft uiteindelijk beslist dat de posten relatiegeschenken, loon in natura en overige verstrekkingen aan de werknemers, gelegenheid geven tot sport en ontspanning en het gelegenheid geven tot privévervoer niet strijdig zijn met de Europese regels. Het BUA blijft voor deze posten dan ook in stand.
9.3.2 Auto van de zaak
aanschaf en onderhoud
voorbelasting corrigeren
Als u de auto van de zaak voor zakelijke doeleinden gebruikt waarvoor recht bestaat op aftrek van voorbelasting, kunt u alle BTW op de aanschaf en het onderhoud van de auto van de zaak in eerste instantie volledig in aftrek brengen.
Vervolgens moet u aan het einde van het jaar de voorbelasting corrigeren voor het privégebruik. Voor deze correctie van de voorbelasting geldt als hoofdregel dat u BTW moet berekenen over het werkelijk privégebruik.
U bent vrij om dit werkelijke privégebruik aannemelijk te maken, maar meestal kiest de ondernemer voor een kilometeradministratie (zie hoofdstuk 8).