U bent hier

Onderneming & Fiscus
Dga en belastingen8. Auto van de zaak8.2 Hoogte bijtelling privégebruik auto

8.2 Hoogte bijtelling privégebruik auto

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: november 2020

meer dan ­vijfhonderd

catalogusprijs

Rijdt u per kalenderjaar meer dan vijfhonderd privékilometers met de auto van de zaak, dan moet u rekening houden met een bijtelling. Uw bv rekent de bijtelling over de grondslag: de cataloguswaarde van uw auto inclusief de BTW en de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM). Eventuele accessoires die vóór de datum van toekenning van het kenteken zijn aangebracht, tellen mee voor de nettocatalogusprijs. De catalogusprijs van uw auto kunt u terugvinden in de online database van overheidsorganisatie RDW.

8.2.1 Bijtellingspercentage

De bijtelling is een vast percentage dat de waarde van het privégebruik vertegenwoordigt. Voor nieuwe auto’s is dit op jaarbasis standaard 22% van de grondslag. Voor auto’s die vóór 1 januari 2017 voor het eerst zijn toegelaten op de weg is het standaardpercentage 25%.

Voor nieuwe auto’s zonder CO2-uitstoot die op waterstof rijden geldt een bijtellingspercentage van 8% (12% in 2021). Voor andere nulemissie-auto’s geldt dit percentage tot en met een cataloguswaarde van € 45.000 (€ 40.000 in 2021). De cap geldt niet voor auto’s met zonnepanelen.

Voor toelating of eerste tenaamstelling

CO2-uitstoot

voor het eerst op de weg

1 januari 2017

Het bijtellingspercentage is afhankelijk van de CO2-uitstoot van uw auto en van de volgende data:

  • wanneer het voertuig voor het eerst op de weg is toegelaten. Het gaat hierbij om het moment dat de auto voor het eerst op de weg is toegelaten. Dit hoeft niet per se in Nederland te zijn, maar geldt voor waar ook ter wereld. Deze datum is belangrijk, omdat het vanaf 1 januari 2017 bepalend is (naast de CO2-uitstoot) voor de bijtelling.
  • de eerste tenaamstelling. Heeft u een auto van de zaak met een datum eerste toelating vóór 1 januari 2017, dan moet u voor het bijtellingspercentage kijken naar de datum eerste tenaamstelling. Dit is de datum waarop het kenteken voor het eerst in het Nederlandse kentekenregister op naam is gesteld.

De datum van eerste toelating en eerste tenaamstelling van uw auto vindt u op het kentekenbewijs of op de website van de RDW als u het kenteken van de auto invoert.

Korting

zestig 
maanden

Bij een lage of zeer lage CO2-uitstoot kon een auto in het verleden zestig maanden lang in aanmerking komen voor een korting op het bijtellingspercentage. Daarom kunnen de volgende bijtellingspercentages in 2020 ook nog voorkomen: 14%, 15%, 20% en 21%.

8.2.2 Youngtimers en oldtimers

afwijkende bijtelling

Heeft u een auto van de zaak die tussen de 15 en 25 jaar oud is (youngtimer) of die meer dan 25 jaar oud (oldtimer) is waar u ook privé mee rijdt, dan geldt ook een bijtelling. De regels voor die bijtelling wijken wel af. De bijtelling voor auto’s ouder dan 15 jaar is namelijk 35% van de waarde in het economisch verkeer. Voor een youngtimer zorgt dit vaak voor een lagere bijtelling, omdat de waarde in het economisch verkeer lager is dan de cataloguswaarde.

8.2.3 Loonaangifte

per loontijdvak

Komt u tot de conclusie dat een bijtelling nodig is, dan rekent u per loontijdvak een evenredig deel van de waarde van het privégebruik op jaarbasis tot uw loon. Bij een loontijdvak van een maand is dat elke maand 1/12 van het bijtellingsbedrag. Bij een loontijdvak van vier weken is dat elke vier weken 1/13 van het bijtellingsbedrag.

Verwerking

loonstaat

loonstrook

Uw bv verwerkt het (privé)gebruik van de auto in de loonstaat. U neemt de bijtelling op in kolom 4: loon anders dan in geld. De bijtelling vermeldt u ook apart op de loonstrook, omdat u de samenstelling van het brutoloonbedrag moet specificeren. In het deel van de loonaangifte met de werknemersgegevens vermeldt u de bijtelling wegens privégebruik in de rubriek ‘Waarde privégebruik auto’.