2.2 Gebruikelijk loon
eigen salaris bepalen
Zoals u hiervoor kon lezen heeft u als dga een bijzondere positie. U bent zowel werkgever als werknemer. Daardoor kunt u als dga uw eigen salaris bepalen. Uw beloning kan bestaan uit een salaris en/of dividend.
Dividend uitkeren
box 2
Uw salaris is aftrekbaar in de vennootschapsbelasting, maar belast tegen het progressieve tarief in de inkomstenbelasting. Kiest u voor dividend, dan is dat niet aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting, maar slechts belast tegen het geldende tarief in box 2, oftewel 26,25%. Het kan daardoor voordeliger zijn om uzelf meer dividend uit te keren en een zo laag mogelijk salaris.
Standaardbedrag
gebruikelijk loon
Om dat te voorkomen heeft de wetgever de gebruikelijkloonregeling ingevoerd. U moet als dga minimaal een bepaald loon ontvangen. In 2020 is het standaardbedrag voor het gebruikelijk loon vastgesteld op € 46.000. Wilt u een lager loon hanteren, dan moet u daar een goed verhaal bij hebben. Hoofdstuk 3 gaat in op de gebruikelijkloonregeling.
Eenvoudige procedure loonaangifte voor dga
Voor een dga van een bv zonder ander personeel geldt een vereenvoudigde procedure voor de aangifte loonheffingen. De regeling komt er kort gezegd op neer dat bv’s met alleen één of meer dga’s in dienstbetrekking de aangifte loonheffingen ‘vooruit’ mogen doen. De aangifte is dan al mogelijk vóór het desbetreffende loontijdvak is begonnen. De betalingen van de loonheffing over die tijdvakken kunt u ook alvast klaarzetten.
Voorwaarden
Uw bv moet aan de volgende twee voorwaarden voldoen om deze procedure te mogen toepassen:
- uw bv heeft één of meer dga’s in loondienst;
- de dga’s zijn niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen.
Voldoet u aan de voorwaarden, dan hoeft u bepaalde rubrieken in de aangifte loonheffingen ook niet in te vullen.