U bent hier

Onderneming & Fiscus
Dga en belastingen1. Inkomstenbelasting1.1 Box 1: inkomen uit werk en woning

1.1 Box 1: inkomen uit werk en woning

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: november 2020

progressieve tarief

In box 1 van de inkomstenbelasting geeft u het inkomen aan dat u krijgt van uw bv (het ‘gebruikelijk loon’: zie hoofdstuk 3). De loonheffingen die u op dit loon moet inhouden zijn een voorheffing op de heffing in box 1 en kunt u bij de berekening in mindering brengen.

Iedere box in de inkomstenbelasting kent zijn eigen methodiek en belastingtarief. Op rendement.nl/fiscaaldossier ziet u wat in welke box valt en waarom.

Inkomensbronnen en aftrekposten

overige werkzaamheden

Naast het gebruikelijk loon moet u in box 1 onder andere de volgende inkomensbronnen aangeven:

  • inkomen uit overige werkzaamheden (zie paragraaf 1.1.1);
  • periodieke uitkeringen en eventuele betaling van premies;
  • eigen woning.

1.1.1 Overige werkzaamheden

inkomsten uit arbeid

In box 1 vallen dus ook de inkomsten uit overige werkzaamheden. Hierbij gaat het om uw inkomsten uit arbeid zonder dat er sprake is van een dienstbetrekking.

Terbeschikkingstellingsregeling

Tot deze overige werkzaamheden rekent de Belastingdienst ook de inkomsten uit het ter beschikking stellen van vermogensbestanddelen (de terbeschikkingstellingsregeling, afgekort de ‘tbs-regeling’). U kunt daar als dga ook mee te maken krijgen.

eigen bv

geldlening

De tbs-regeling heeft betrekking op vermogensbestanddelen die u als dga aan uw eigen bv ter beschikking stelt. Denk hierbij aan het verhuren van een privépand of zelfstandige werkruimte in uw woning of het verstrekken van een geldlening aan uw bv. Deze vermogensbestanddelen vallen normaal gesproken als vermogen in box 3.

onredelijk voordeel

Door de tbs-regeling moet u de inkomsten uit het ter beschikking stellen van vermogensbestanddelen – zoals de rente op een lening – opnemen in box 1 van de inkomstenbelasting. De inkomsten zijn daardoor progressief belast.

Voorkomen

De tbs-regeling moet voorkomen dat u en uw bv onredelijk voordeel halen. Het gaat om de aftrek van de kosten van uw bv in de vennootschapsbelasting (VPB) en het nagenoeg onbelast laten van de inkomsten (zoals rente en huur) in box 3.

Rekening-courant

Veel dga’s hebben een rekening-courantverhouding met hun bv. Via deze rekening boekt u kleine bedragen heen en weer met uw bv. Er vindt zo een doorlopende verrekening plaats. Is er sprake van een schuld van de bv aan de dga, dan valt die onder de tbs-regeling. De rente is daardoor bij de bv aftrekbaar en belast in box 1 van de inkomstenbelasting.

1.1.2 Tarief in box 1

In box 1 van de inkomstenbelasting geldt het progressieve tarief. Naarmate uw inkomen hoger wordt, gaat u meer belasting betalen. Per 1 januari 2020 gelden er voor belastingplichtigen die premieplichtig zijn voor alle volksverzekeringen nog slechts twee gecombineerde tarieven in box 1:

  • een basistarief van 37,35% (37,10% in 2021) voor het inkomen tot en met € 68.507. De 37,10% van de tweede schijf bestaat volledig uit belasting, terwijl dit tarief voor de eerste schijf is opgebouwd uit 9,45% IB en 27,65% PVV.
  • een toptarief van 49,50% voor het inkomen daarboven.