U bent hier

Onderneming & Fiscus
Deelnemingsvrijstelling en herstructurering7. Bedrijfsfusie7.5 Overgangstijdstip

7.5 Overgangstijdstip

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: april 2017

rekening en risico

In de praktijk is het gebruikelijk dat de overgedragen onderneming eerder voor rekening en risico van de overnemer komt, dan op het tijdstip van de feitelijke (juridische) overgang. Stel dat u een bestaande onderneming wilt inbrengen in een nieuwe vennootschap. Feitelijk gebeurt dit bijvoorbeeld pas op 5 mei. Voor uw administratie is het makkelijker om het hele resultaat in dezelfde vennootschap te boeken. U laat de onderneming daarom liever vanaf het begin van het boekjaar al voor rekening komen van de nieuwe vennootschap. Voor de toepassing van de faciliteit is dit ook mogelijk.

Terugwerkend

begin van het boekjaar

Vanuit praktisch oogpunt kunt u het overgangstijdstip, indien u dat wenst, stellen op het begin van het boekjaar van de overdrager, op voorwaarde dat:

  • binnen negen maanden na het begin van dat boekjaar de voorovereenkomst is gesloten en geregistreerd bij de Belastingdienst;
  • de oprichting van en de overdracht aan de overnemer binnen vijftien maanden na het overgangstijdstip plaatsvinden;
  • het eerste boekjaar van de overnemer feitelijk de resultaten van niet meer dan 24 maanden omvat;
  • u door deze terugwerkende kracht geen incidenteel fiscaal voordeel behaalt.

waardering

U mag het overgangstijdstip dus niet op het begin van het boekjaar stellen als u met deze datum incidenteel fiscaal voordeel beoogt. Als u een eerder tijdstip van overgang dan het feitelijke overgangstijdstip wilt hanteren, moet de waardering van de activa en passiva plaatsvinden naar dat eerdere moment.