3.2 ABC-levering
meer landen
Bij een levering kunnen ook meerdere ondernemers uit één of meer landen betrokken zijn. Bij zo’n levering verkoopt ondernemer A aan B en B verkoopt door aan C. Er is sprake van twee transacties, ook als A de goederen direct levert aan C. Welke ondernemer betaalt de BTW bij zo’n ABC-levering binnen de EU? Ter verduidelijking een voorbeeld.
Voorbeeld ABC-levering
Oliemaatschappij A in Hamburg verkoopt een partij ruwe olie aan oliemaatschappij B in Rotterdam, die op haar beurt de partij olie doorverkoopt aan oliehandelaar C in Griekenland. B geeft A opdracht de goederen rechtstreeks naar C in Griekenland te brengen. Het vervoer naar Griekenland is onderdeel van de levering van A aan B.
De eerste levering van A naar B is een levering aan een ondernemer in een ander EU-land. Omdat het vervoer onderdeel is van deze levering, is dit een intracommunautaire levering. A stuurt een factuur met 0%-BTW. Oliemaatschappij B moet zich registreren in Griekenland als BTW-plichtige ondernemer en geeft daar haar intracommunautaire verwerving aan. De tweede levering van B aan C is een binnenlandse levering in Griekenland (omdat de olie daar is gebleven) tussen twee ondernemers. B brengt dus Griekse BTW in rekening aan C.
3.2.1 Vereenvoudigde ABC-levering
De registratie en BTW-aangifte van tussenhandelaar B in het land van C zijn niet nodig bij een vereenvoudigde ABC-levering. Bent u zo’n tussenhandelaar, dan kunt onder voorwaarden uw levering aan C aangeven in Nederland. Afnemer C betaalt dan Nederlandse BTW.
Geen registratie
verplichtingen
zonder BTW
Als u de vereenvoudigde ABC-regeling toepast, heeft u minder verplichtingen. Wat moet u dan wel doen? U ontvangt als tussenhandelaar een factuur met 0%-BTW. U neemt deze aankoop niet op in uw aangifte. De tweede transactie van u naar C merkt u aan als een intracommunautaire levering. U stuurt dan een factuur zonder BTW naar C. Deze factuur moet aan extra eisen voldoen. Ondernemer C berekent zelf de BTW en geeft deze aan in zijn eigen land.
Voorwaarden
doel
rechtstreeks
U mag de vereenvoudigde regeling alleen toepassen als u voldoet aan de volgende voorwaarden.
- U kunt aantonen dat u de goederen van A heeft gekocht met het doel ze door te verkopen aan C. Dat toont u aan met bijvoorbeeld een contract of een offerte.
- Er zijn drie ondernemers die elk in een verschillend EU-land een BTW-identificatienummer hebben.
- U maakt met ondernemer A de afspraak over het vervoer van de goederen.
- De goederen gaan van ondernemer A rechtstreeks naar ondernemer C in het land van C.
- U bent niet geregistreerd in het land van ondernemer C.
- Uw intracommunautaire levering aan C neemt u op in uw BTW-aangifte en opgaaf ICP.
Factuureisen
verlegging
Als u tussenhandelaar B bent bij een ABC-levering, moet u bij het toepassen van de vereenvoudigde regeling – naast de normale eisen aan een factuur – de volgende extra gegevens op uw factuur aan C vermelden:
- uw eigen BTW-identificatienummer;
- het BTW-identificatienummer dat afnemer C heeft in zijn eigen land;
- de vermelding:
- verlegging vereenvoudigde ABC-regeling;
- intracommunautaire levering.
Met bovenstaande vermelding brengt u afnemer C ervan op de hoogte dat hij de BTW zelf moet aangeven, omdat u de vereenvoudigde regeling gebruikt.
3.2.2 Aangifte en opgaaf
fout
Intracommunautaire ABC-leveringen geeft u aan in uw BTW-aangifte en u neemt deze op in uw opgaaf ICP. Bij vraag 3a vermeldt u ABC-leveringen waarvoor de algemene regels gelden. Fouten in eerdere opgaven corrigeert u bij vraag 2a. Intracommunautaire ABC-leveringen waarvoor u de vereenvoudigde regeling gebruikt, vermeldt u bij vraag 3b. Als u een fout heeft gemaakt bij de vereenvoudigde regeling, dan corrigeert u deze bij vraag 2b.