2.1 Wat is een intracommunautaire transactie?
BTW-richtlijn
export
Bij handel tussen EU-landen moet u zich houden aan de door de EU-lidstaten vervaardigde voorschriften die zijn neergelegd in de BTW-richtlijn. De Wet op de omzetbelasting is grotendeels gebaseerd op de BTW-richtlijn. In deze richtlijn zijn de woorden import en export vervangen door intracommunautaire levering en intracommunautaire verwerving. Haal deze twee termen niet door elkaar, want voor leveringen gelden andere regels dan voor verwervingen.
2.1.1 Intracommunautaire levering
voorwaarden
administratie
In paragraaf 1.1 kon u al lezen dat er sprake is van een zogenoemde intracommunautaire levering (ICL) als u voldoet aan de volgende twee voorwaarden:
- U vervoert de goederen naar een ander EU-land.
- Uw afnemer is BTW verschuldigd in zijn eigen land wegens een intracommunautaire verwerving (ICV).
Vervoer naar ander EU-land
samenhang
U moet aan de hand van uw administratie kunnen aantonen dat de goederen naar een ander EU-land zijn vervoerd. Aan een enkel document heeft u in het algemeen niet voldoende. Belangrijk is het geheel aan documenten en de samenhang daartussen. De fiscus accepteert onder meer bestelformulieren, orderbevestigingen, bewijzen van betalingen en transportverzekeringen (zie paragraaf 2.3.1).
Wat te doen bij afhaaltransacties
Levert u goederen aan een buitenlandse klant en haalt hij deze zelf bij u op? Ook dan moet u kunnen aantonen dat de goederen daadwerkelijk naar een ander EU-land zijn vervoerd. Vraag uw klant daarom om een vervoersverklaring die de volgende informatie bevat:
- de naam van de klant;
- het kenteken van het voertuig waarmee de goederen worden vervoerd;
- uw factuurnummer;
- de plaats van bestemming;
- de toezegging van de klant dat hij bereid is de Belastingdienst nadere informatie te geven over de bestemming van de goederen.
Met de vervoersverklaring in combinatie met andere documenten over de betreffende levering, maakt u aannemelijk dat de goederen het land uit zijn. Gebruik de modelovereenkomst op www.rendement.nl/fiscaaldossier.
BTW verschuldigd
identificatienummer
factuur
Een afnemer is in de meeste gevallen in zijn land BTW verschuldigd als hij zijn BTW-identificatienummer aan u opgeeft. Bewaar het BTW-identificatienummer van uw afnemer in uw administratie (zie paragraaf 2.3.2).
Nultarief
Op het moment dat u de factuur uitschrijft, moet duidelijk zijn of u aan de voorwaarden voldoet. Voldoet de levering aan beide voorwaarden, dan is het 0%-tarief van toepassing. U brengt dan geen BTW in rekening aan de afnemer en noteert op de factuur 0% BTW. Uw afnemer berekent de BTW volgens het tarief dat in zijn eigen land geldt en betaalt deze daar. Deze buitenlandse BTW kan hij ook daar terugvragen.
Business-to-consumer
Voldoet u niet aan beide voorwaarden? Bijvoorbeeld omdat uw afnemer een particulier is? Dan is het 0%-tarief niet van toepassing. In dat geval brengt u BTW in rekening. In paragraaf 2.2 leest u meer hierover.
2.1.2 Plaats van levering
opdracht
Zoals aangestipt in paragraaf 1.1 moeten de goederen in verband met de levering worden vervoerd. Dit houdt in dat het vervoer plaatsvindt door of in opdracht van de leverancier. Het vervoer maakt deel uit van de leveringsovereenkomst. Er wordt dus afgesproken dat de goederen bij de afnemer worden bezorgd. In dit geval is de plaats van levering gelegen daar waar het vervoer aanvangt.
Als er geen vervoer plaatsvindt in verband met de levering, is de plaats van levering daar waar de goederen zich bevinden op het moment van de levering.
Op www.rendement.nl/fiscaaldossier vindt u een tool die de hoofdregel behandelt, maar ook de voornaamste uitzonderingen op de plaats van levering voor de BTW.
2.1.3 Bijzondere intracommunautaire leveringen
grens
rechtspersonen
Het grootste deel van de goederen gaat met 0% BTW de grens over. En meestal betaalt de afnemer de BTW in zijn eigen land. In bijzondere gevallen gelden andere regels:
- U levert goederen aan afnemers die geen BTW-aangifte doen. Dat zijn:
- particulieren. Er is dan sprake van een B2C-transactie;
- ondernemers die alleen vrijgestelde prestaties leveren;
- rechtspersonen die geen ondernemer zijn, zoals stichtingen en verenigingen.
- U verkoopt margegoederen.
- U verkoopt accijnsgoederen.
- U verkoopt nieuwe of bijna nieuwe vervoermiddelen.
- U bent betrokken bij een ABC-levering.
- U brengt goederen de grens over, maar ze blijven van u.
In hoofdstuk 3 leest u meer over deze regelingen.
Brengt u uw eigen goederen vanuit Nederland over naar uw onderneming in een ander EU-land? Dan geldt dit als een ICL. Dit is tegelijkertijd een ICV in het land waar de goederen naartoe gaan. De ICL is in Nederland belast met 0% BTW en die geeft u aan op uw BTW-aangifte.
2.1.4 Intracommunautaire verwerving
Als u voor uw onderneming goederen inkoopt van een ondernemer in een ander EU-land, verricht u een intracommunautaire verwerving.
goederen
In dat geval bent u in Nederland BTW verschuldigd over de aankoopprijs van de goederen.
Uw leverancier brengt u geen BTW in rekening, want hij verricht een intracommunautaire levering en past dus conform de wet het 0%-tarief toe.
voorbelasting
De BTW die u verschuldigd bent over intracommunautaire verwervingen geeft u aan in uw Nederlandse BTW-aangifte. Diezelfde BTW kunt u in de regel als voorbelasting aftrekken bij rubriek 5b van uw aangifte omzetbelasting.
Voor uw onderneming
ondernemer
Krijgt u goederen geleverd uit een EU-land, dan is dat voor u pas een intracommunautaire verwerving als u daarbij optreedt als ondernemer. Uw leverancier moet er zeker van zijn dat u daadwerkelijk ondernemer bent. Daarvoor is het nodig dat u hem uw BTW-identificatienummer doorgeeft. Uw leverancier moet er zeker van zijn dat uw BTW-identificatienummer, naam en adresgegevens juist zijn.
Gebruikt u uw handelsnaam in plaats van uw juridische naam, dan kunnen er problemen ontstaan. Als uw leverancier uw BTW-identificatienummer controleert bij de Belastingdienst, klopt de combinatie niet. Geef daarom ook uw handelsnaam door aan de Belastingdienst.
Leverancier is ondernemer
vervoermiddel
Bij inkoop van goederen binnen de EU verricht u een intracommunautaire verwerving als uw leverancier ondernemer is. Als u goederen inkoopt van een particulier in een ander EU-land, is hiervan geen sprake en bent u hiervoor geen Nederlandse BTW verschuldigd. Koopt u een (nagenoeg) nieuw vervoermiddel in een ander EU-land en brengt u deze naar Nederland, dan is dat voor u altijd een belaste intracommunautaire verwerving (zie hoofdstuk 3).
Vervoer vanuit ander EU-land
vervoer
Tot slot moeten de goederen in verband met de levering vanuit een EU-land naar Nederland zijn vervoerd. Koopt u goederen die van een EU-land naar een ander EU-land (niet Nederland) worden vervoerd? Dan verricht u onder de volgende voorwaarden toch een intracommunautaire verwerving in Nederland:
- U heeft bij de aankoop uw BTW-identificatienummer gebruikt.
- U kunt niet aantonen dat de BTW is betaald in het EU-land waar de goederen zijn aangekomen.