8.4 Compromis of vaststellingsovereenkomst
compromis
boete
Het komt vaak voor dat belastingplichtigen tijdens of na de controle een compromis sluiten met de Belastingdienst. Zo’n compromis heeft de juridische status van een vaststellingsovereenkomst. Aan een vaststellingsovereenkomst is niet alleen de Belastingdienst gebonden, maar ook uzelf, tenzij de overeenkomst zozeer in strijd is met geldende wettelijke regelingen dat op nakoming daarvan niet mocht worden gerekend. Ook een boete kan onderwerp zijn van een vaststellingsovereenkomst.
Overeenstemming
overeen- stemming
In een vaststellingsovereenkomst leggen de partijen schriftelijk vast waarover overeenstemming is bereikt en voor welke periode de overeenkomst geldt. Voorts moet u afstand doen van uw recht op bezwaar en beroep. Nadat overeenstemming is bereikt, krijgt u een redelijke termijn (minimaal een week) om u te beraden voordat u definitief akkoord gaat. U kunt ook van deze bedenktermijn afzien. Zowel de Belastingdienst als u is c.q. bent vervolgens gebonden aan wat in de overeenkomst is vastgesteld.
Als u gebruikmaakt van een adviseur die de overeenkomst namens uw bv sluit, bent u ook gebonden aan de gemaakte afspraken. Dit geldt niet als u hem uitdrukkelijk de bevoegdheid heeft onthouden om namens u afspraken te maken.
Afspraken
niet bindend
De inspecteur mag geen afspraken maken die duidelijk in strijd zijn met de wet. De beoordeling hiervan vindt plaats op het moment van het aangaan van de vaststellingsovereenkomst. Maakt de inspecteur wel afspraken die in strijd zijn met de wet, dan zijn deze gemaakte afspraken niet bindend. Ook mag hij geen afspraak maken over de belasting- en invorderingsrente en het opleggen van een boete, als in combinatie met een dergelijke afspraak uitruil met betrekking tot andere aspecten en/of met elementen van de heffing/invordering plaatsvindt. Ook een afspraak over de houdbaarheid van fiscale constructies is niet toegestaan.
Geen rechtsmiddelen
rechts- middelen
bedrog
Een compromis brengt mee dat uw onderneming geen rechtsmiddelen kan instellen tegen de navorderings- of naheffingsaanslagen die de Belastingdienst in overeenstemming met de vaststellingsovereenkomst oplegt. De rechter kan de kwestie waarover de overeenkomst is gesloten, dus niet meer toetsen. Alleen als er sprake is van bedrog of misbruik van omstandigheden, bestaat er een mogelijkheid dat de rechter een bestaand compromis opzij zal willen zetten. Dit gebeurt alleen in zeer specifieke gevallen. Wees dus alert op wat u afspreekt met de fiscus.