U bent hier

Onderneming & Fiscus
Belastingcontrole8. Rapportage na controle8.2 Het controlerapport

8.2 Het controlerapport

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier BV Rendement
Publicatiedatum: juni 2016

bevindingen

De controleambtenaar legt zijn bevindingen vast in een controlerapport. De bevindingen en de eventuele correcties komen aan de orde tijdens de eindbespreking. Het verslag leidt normaal gesproken niet meer tot verrassingen. Het controlerapport is gedeeltelijk openbaar. Over dit onderdeel kunt u dus beschikken (ook uw adviseur krijgt meestal een kopie toegezonden).

8.2.1 Openbaar deel

openbare deel

In het openbare deel van het controlerapport vermeldt de controleambtenaar onder meer of hij:

  • onjuistheden heeft aangetroffen;
  • een naheffingsaanslag en/of correctienota zal opleggen;
  • een eventuele boete zal opleggen;
  • om welke bedragen het gaat.

bewijs

correcties

Dit controlerapport kan als bewijs dienen bij bezwaar- en beroepsprocedures. Van een looncontrolerapport van UWV gaat een kopie naar de Belastingdienst en vice versa. Zijn er geen correcties, dan is de controle hiermee tot een einde gekomen. Als er wel correcties zijn, zal de controle een vervolg krijgen.

8.2.2 Niet-openbaar deel

geheim-
houdingsplicht

derden

opsporing

concurrentieverhoudingen

Bepaalde informatie in het controlerapport hoeft de Belastingdienst niet te verstrekken of mág hij zelfs niet verstrekken op basis van de geheimhoudingsplicht en de uitzonderingsregels van de Wet openbaarheid van bestuur. Deze gegevens staan in het niet-openbare deel van het controlerapport. U kunt hierbij denken aan het volgende:

  • gegevens met betrekking tot derden of die afkomstig zijn van derden;
  • persoonlijke beleidsopvattingen;
  • gegevens van controlestrategische aard;
  • gegevens die van belang zijn voor de opsporing en vervolging van strafbare feiten;
  • gegevens waarvan de openbaarmaking de economische en financiële belangen van de staat zouden kunnen schaden. Denk bijvoorbeeld aan gegevens die voor de invordering van belang zijn;
  • gegevens waarvan de openbaarmaking leidt of kan leiden tot een onevenredige bevoordeling of benadeling van de betrokken personen of van derden. Denk hierbij aan een verstoring van de concurrentieverhoudingen.

Misverstanden

Als u opmerkingen in het conceptrapport tegenkomt waar u het niet mee eens bent, doet u er goed aan dit mee te delen. Dit voorkomt eventuele misverstanden in de toekomst. Op basis van het al dan niet gecorrigeerde controlerapport zal de Belastingdienst een naheffings- of navorderingsaanslag opleggen.

Boven op de aanslag zal de fiscus vaak ook nog een boete opleggen en belastingrente in rekening brengen. U kunt bezwaar aantekenen tegen deze naheffings- of navorderingsaanslag en eventuele boete en rente.