U bent hier

Onderneming & Fiscus
Aansprakelijkheid loonheffingen2. Inhoudingsplichtig of niet?2.2 Opdrachtnemer

2.2 Opdrachtnemer

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juli 2023

geen arbeidsovereenkomst

Als uw onderneming werkt met zelfstandig opdrachtnemers kan er sprake zijn van aanneming van werk of dienstverlening. Bij overeenkomsten voor zowel aanneming van werk als dienstverlening is er geen sprake van een arbeidsovereenkomst, omdat het element gezagsverhouding (zie paragraaf 2.1) ontbreekt.

Als er geen sprake is van een echte of fictieve dienstbetrekking, hoeft u de beloning niet in de loonheffingen te betrekken. U moet echter wel aan de Belastingdienst doorgeven wat u de opdrachtnemer heeft betaald (tenzij het een zelfstandig ondernemer of vrijwilliger betreft).

Aanneming

werk van stoffelijke aard

Vinden de werkzaamheden plaats op grond van een overeenkomst tot aanneming van werk, dan verplicht de opdrachtnemer zich om tegen een bepaalde prijs een werk van stoffelijke aard tot stand te brengen voor de opdrachtgever, zoals een kantoorpand. Maakt uw onderneming deel uit van een keten waarbij via overeenkomsten tot aanneming van werk wordt gewerkt (zie hoofdstuk 5), dan kunt u met de ketenaansprakelijkheid te maken krijgen (zie hoofdstuk 6).

Opdracht

dienst of prestatie

verschil

Als de werkzaamheden plaatsvinden op grond van een overeenkomst van opdracht, verplicht de opdrachtnemer – ook wel zelfstandige zonder personeel (zzp’er) genoemd – zich om voor een bepaalde prijs een dienst of prestatie te leveren aan de opdrachtgever. Denk bijvoorbeeld aan een advocaat of een freelancer die klussen voor uw organisatie doet. Het BW definieert een overeenkomst van opdracht als ‘de overeenkomst waarbij de ene partij – de opdrachtnemer – zich tegenover de andere partij – de opdrachtgever – verbindt om anders dan op grond van een arbeidsovereenkomst werkzaamheden te verrichten die tot iets anders leiden dan een werk van stoffelijke aard, het bewaren van zaken, het uitgeven van werken of het (doen) vervoeren van personeel of zaken’. In deze definitie wordt dus duidelijk het verschil met een arbeidsovereenkomst aangehaald.

De scheidslijn tussen een overeenkomst van opdracht en een arbeidsovereenkomst is dun, aangezien een opdrachtgever meestal ook aanwijzingen kan geven en de opdrachtnemer de opdracht meestal zelf moet uitvoeren.