U bent hier

1.1 Wat is een verzekering?

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Bestuur Rendement
Publicatiedatum: april 2022

Verzekeringen bestaan er in allerlei soorten en maten. Bij het afsluiten van een verzekering hoopt u dat als een situatie zich voordoet, uw verzekeraar het voor u opneemt.

Kernelementen

overeenkomst

uitkeringen

geen zekerheid

Een verzekering bevat volgens de wet de volgende vier kernelementen:

  • het is een overeenkomst waarbij de verzekeraar zich verbindt;
  • tot het doen van één of meer uitkeringen;
  • tegen betaling van een premie door de verzekeringnemer;
  • er bestaat bij het sluiten van de overeenkomst geen zekerheid over wanneer, tot welk bedrag een uitkering moet worden gedaan en hoelang de premiebetaling duurt. De verzekeraar kan aan de hand van formules wel inschatten hoe groot de kans is dat een gebeurtenis zich voordoet.

Optionele verzekeringen

Sommige risico’s moet u verzekeren op grond van de wet, zoals de werknemersverzekeringen en een WA-verzekering voor een auto, bestelauto of ander gemotoriseerd voertuig. Andere verzekeringen zijn dan weer niet verplicht, maar zeker wel aan te raden.

U bent verplicht een premie voor het basispensioen – de AOW – op het loon in te houden. Voor de meeste werknemers is een aanvullende pensioenvoorziening een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Kijk op rendement.nl/bestuurdossier voor handige pensioentools.

bedrijfspand

fraude

WIA

pandemie

In dit dossier ligt de focus op onderstaande optionele bedrijfs- en personeelsverzekeringen:

  • aansprakelijkheidsverzekeringen voor organisaties of specifieke beroepen (zie hoofdstuk 3);
  • verzekeringen speciaal voor calamiteiten zoals brand of milieu of schade aan het bedrijfspand (zie hoofdstuk 4);
  • verzekeringen voor zaken die van belang zijn voor de bedrijfsvoering, zoals de bedrijfsvoorraad, bedrijfsinventaris, machines en andere installaties en natuurlijk ook computers en andere elektronica (zie hoofdstuk 5);
  • verzekeringen op het gebied van cybercriminaliteit en fraude (zie hoofdstuk 6);
  • verzekeringen bij verkeersdeelname (zie hoofdstuk 7);
  • verzuimverzekeringen voor het personeel (zie hoofdstuk 8);
  • eigenrisicodragersverzekeringen voor de Ziektewet en de Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (zie hoofdstuk 9);
  • aanvullende verzekeringen voor de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) (zie hoofdstuk 10);

Niet verzekerd tegen gevolgen van corona

omzetverlies

Bij veel schadeverzekeringen zijn epidemieën en pandemieën uitgesloten. De premie voor verzekeringen wordt uitgerekend vanuit de gedachte dat niet iedereen op hetzelfde moment schade heeft. Het risico op schade wordt zo gespreid in de tijd en verdeeld over alle verzekerden. Er zijn voor deze schade nu dus geen verzekeringen waar uw organisaties momenteel gebruik van kan maken.

Crisis

crisis

Bedrijfsschadeverzekeringen dekken omzetverlies als gevolg van materiële schade aan uw bedrijfspand, bijvoorbeeld door brand, storm of inbraak. Dat is niet het geval bij de huidige crisis. Deze schade wordt niet gedekt door een bedrijfsschadeverzekering (zie hoofdstuk 4).