U bent hier

7.4 Verkeersschade door werknemers

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Bestuur Rendement
Publicatiedatum: april 2022

ongevallen-verzekering

Een werknemer die betrokken raakt bij een verkeersongeval krijgt zijn schade vergoed uit de WA-dekking van het motorrijtuig dat de schade veroorzaakt. Een werknemer kan natuurlijk ook zelf een ongeval veroorzaken met de auto van de zaak. Wat dan? Omdat een ongevallenverzekering schade vaak maar voor een deel vergoedt, kan een werknemer zijn werkgever aansprakelijk stellen voor een verkeersongeval dat tijdens werktijd of tijdens woon-werkverkeer plaatsvindt.

7.4.1 Goed werkgeverschap

zorgplicht

aansprakelijk

De aansprakelijkheid van de werkgever voor schade tijdens werk vloeit voort uit artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek (BW), waarin de zorgplicht van de werkgever aan bod komt. Een werkgever kan zich wat betreft het verkeer echter moeilijk aan de zorgplicht houden. Hij kan immers niet beïnvloeden wat er allemaal op de weg gebeurt. De aansprakelijkheid van de werkgever kan in dit specifieke geval ook gebaseerd zijn op goed werkgeverschap. Het gevolg hiervan is dat u als werkgever een fatsoenlijke verzekering moet afsluiten voor de werknemers die voor hun werk de weg op moeten.

Roekeloosheid bewijzen

opzet

bewijsvoering

Als werkgever kan uw organisatie alleen onder deze aansprakelijkheid uitkomen als u kunt bewijzen dat de werknemer met opzet of bewust roekeloos heeft gehandeld. Als de werknemer tijdens een dienstreis aantoonbaar onder invloed is van alcohol of drugs, is er sowieso sprake van bewuste roekeloosheid en is uw organisatie niet aansprakelijk. In alle andere gevallen is die bewijsvoering best lastig, al was het alleen maar omdat u er doorgaans niet bij was.

Schade door een ander

regresrecht

Als de schade die de werknemer in het verkeer oploopt, aantoonbaar veroorzaakt is door een derde partij, hoeft uw organisatie of de werknemer zelf niet voor de kosten op te draaien. U kunt die derde partij aansprakelijk stellen voor de schade. U maakt dan gebruik van het zogeheten verhaalsrecht of regresrecht. Als die derde partij een werknemer is die voor zijn werk op de weg zit, is zijn werkgever mogelijk aansprakelijk.

7.4.2 Verzekeringsplicht

verkeers-deelname

werkplek

De wet omschrijft niet welke verplichtingen de werkgever heeft als het gaat om verzekeringen voor werknemers. De Hoge Raad heeft wel wat uitspraken gedaan over verzekeringen in het geval van verkeersdeelname. Zo heeft de Hoge Raad op 1 februari 2008 beslist dat een werkgever voor werknemers die voor hun werk onderweg zijn een deugdelijke verzekering moet afsluiten (ECLI (verkort): 6175 en 4767). Als een werknemer voor zijn werk aan het verkeer moet deelnemen, geldt de openbare weg als de werkplek. En de werkgever is daar nu eenmaal verantwoordelijk en aansprakelijk voor. Omdat u er niet voor kunt zorgen dat deze ‘werkplek’ veilig is, moet u een verzekering afsluiten die speciaal ziet op verkeersdeelname door uw werknemers.

De Hoge Raad heeft beslist dat de verzekeringsplicht voor werknemers in het verkeer ook kan gelden voor fietsers en voetgangers. Zij lopen ook bijzondere risico’s. Voor werknemers die voor hun werk op de fiets ergens naartoe gaan, moet u dus ook een verzekering afsluiten.

7.4.3 Aanvullend verzekeren

AVB

Schade door verkeersongevallen onder werktijd móet u dus als werkgever verzekeren. Vaak valt dit niet onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) (zie hoofdstuk 3). De WA-verzekering van de werknemer is mogelijk niet voldoende. In dat geval moet u uw werknemers aanvullend verzekeren. Aanvullend verzekeren kan met een verkeersschadeverzekering. Het ligt voor de hand om deze verzekering af te sluiten bij de verzekeraar waar u ook uw AVB heeft ondergebracht, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ga altijd na wat voor uw organisatie het gunstigst is.

Woon-werkverkeer valt niet onder werktijd. Let wel op: hoe minder keus u werknemers laat om hun eigen vervoer te regelen, hoe groter de kans dat uw organisatie bij een ongeluk tóch aansprakelijk is.

7.4.4 Verkeersschadeverzekering

bestuurder

Met een verkeersschadeverzekering is iedereen op de loonlijst standaard verzekerd als bestuurder of passagier van een bedrijfsauto voor:

  • een verkeersongeval tijdens werktijd;
  • een verkeersongeval tijdens woon-werkverkeer;
  • een arbeidsongeval tijdens het werken met gemotoriseerd land- of werkmaterieel.

voetganger

uitzendkracht

Soms dekt een verkeersschadeverzekering ook de schade die de werknemers lijden als voetganger, bestuurder van een vervangend motorrijtuig, passagier in het openbaar vervoer en bestuurder van land- of werkmaterieel dat niet van uw organisatie is. De meest uitgebreide verkeersschadeverzekering beschermt ook uitzendkrachten, stagiairs, vrijwilligers en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).

7.4.5 Premie en uitkering

letselschade

nabestaanden

Bij het berekenen van de premie kijkt de verzekeraar onder andere naar het aantal bedrijfsmotorrijtuigen en het aantal werknemers. Bij letselschade krijgt uw organisatie een vergoeding:

  • voor de misgelopen inkomsten;
  • voor de medische kosten die de zorgverzekeraar niet vergoedt en smartengeld;
  • bij het overlijden van een werknemer voor het inkomensverlies waarmee de nabestaanden te maken krijgen;
  • voor spullen van uw organisatie die beschadigd zijn of verloren zijn gegaan door het verkeersongeval.

Draagt de verzekerde tijdens het ongeval geen autogordels en gaat het om een ongeval tijdens woon-werkverkeer? Dan is de vergoeding veel lager of blijft helemaal uit. Check de voorwaarden van de verzekeraar!