U bent hier

4.1 Besluit Actuele Waarde

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: december 2019

actuele ­kostprijs

Posten aan de debetzijde van de balans waardeert u tegen actuele waarde of tegen actuele kostprijs. Op grond van artikel 2:384, lid 4 BW kan de wetgever nadere regels stellen rondom de waardering van activa en passiva tegen actuele waarde; deze nadere regels vindt u in het Besluit Actuele Waarde. Actuele waarde wordt als verzamelbegrip gehanteerd. De verschillende verschijningsvormen van het begrip worden hierna uitgewerkt.

Actuele waarde

marktprijzen

In artikel 1 BAW is opgenomen wat onder de actuele waarde van activa of passiva wordt verstaan. Dat is de waarde die is gebaseerd op actuele marktprijzen of op gegevens die op de datum van waardering geacht kunnen worden relevant te zijn voor de waarde. Als actuele waarde waartegen u activa en passiva in de jaarrekening kunt waarderen, neemt u afhankelijk van de soort activa of passiva dan wel van de omstandigheden, in aanmerking de actuele kostprijs, bedrijfswaarde, marktwaarde of opbrengstwaarde.

Actuele kostprijs

Het begrip actuele kostprijs is nader uitgewerkt in artikel 2 BAW. Onder de actuele kostprijs wordt verstaan:

  • de actuele inkoopprijs en de bijkomende kosten van een actief, verminderd met afschrijvingen; of
  • de actuele aanschaffingskosten van de gebruikte grond- en hulpstoffen en de overige kosten die rechtstreeks aan de vervaardiging van een actief kunnen worden toegerekend, verminderd met afschrijvingen.

In de kosten kunt u een redelijk deel van de indirecte kosten opnemen, alsook de rente op schulden over het tijdvak dat aan de vervaardiging van het actief kan worden toegerekend.

Bedrijfswaarde

toekomstige kasstromen

De bedrijfswaarde is op basis van artikel 3 BAW de contante waarde van de aan een actief, of samenstel van activa toe te rekenen geschatte toekomstige kasstromen. Deze dient u te verkrijgen met de uitoefening van de onderneming.

Marktwaarde

Onder de marktwaarde wordt verstaan het bedrag waarvoor een actief is te verhandelen of een passief is af te wikkelen tussen goed geïnformeerde partijen. Die partijen zijn tot een transactie bereid en zijn onafhankelijk van elkaar (artikel 4 BAW).

Opbrengstwaarde

directe ­verkoop

De opbrengstwaarde is het bedrag waartegen een actief maximaal kan worden verkocht, onder aftrek van de nog te maken kosten (artikel 5 en 5a BAW). Waardering tegen marktwaarde is niet toegestaan voor een rechtspersoon als bedoeld in artikel 2:395a van het Burgerlijk Wetboek.

Immaterieel vast actief

liquide markt

Een immaterieel vast actief kan slechts tegen de actuele waarde worden gewaardeerd als:

  • het actief vanaf het moment van verkrijgen op de balans was opgenomen tegen kostprijs; en
  • voor het actief een liquide markt bestaat.

Materiële vaste activa

marktwaarde

Als u materiële vaste activa of immateriële vaste activa, niet zijnde beleggingen, gaat waarderen tegen de actuele waarde, gaat u uit van de actuele kostprijs. Waardering vindt dan plaats tegen de bedrijfswaarde als deze lager is dan de actuele kostprijs. Is de opbrengstwaarde lager dan de actuele kostprijs en hoger dan de bedrijfswaarde, dan vindt de waardering plaats tegen de opbrengstwaarde.

Toelichting

In de toelichting zet u uiteen hoe de actuele kostprijs, bedrijfswaarde of opbrengstwaarde, in artikelen 7 en 8, is bepaald. In de toelichting vermeldt u welke waarderingsgrondslagen u heeft toegepast. Dit doet u in het aparte hoofdstuk ‘grondslagen voor waardering en resultaatbepaling’.

Financiële instrumenten

betrouwbare markt

Voor de waardering van financiële instrumenten tegen de actuele waarde, gaat u uit van de marktwaarde. Als een betrouwbare marktwaarde voor de financiële instrumenten niet is aan te wijzen, benadert u de marktwaarde als volgt:

  • U leidt deze af uit de marktwaarde van zijn bestanddelen of van een soortgelijk instrument als voor de bestanddelen ervan of voor een soortgelijk instrument wel een betrouwbare markt is aan te wijzen.
  • U maakt gebruik van algemeen aanvaarde waarderingsmodellen en waarderingstechnieken.